Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Jaký je váš nejoblíbenější zpěvák? Hana Hegerová? O záludnostech generického maskulina v češtině i dalších jazycích

Jak se dnes máte, paní doktor? Foto: Unsplash
Jak se dnes máte, paní doktor? Foto: Unsplash

Analýza jazykovědce Martina Konvičky: Kdybych se vás zeptal, kdo je váš nejoblíbenější zpěvák, kdo by to byl? David Bowie? Albert Černý? Kele Okereke? Ať už by to byl kdokoliv, nejspíš by to ale nebyla Hana Hegerová, Fiona Apple nebo Zuzana Navarová, že? Ty by totiž patřily do skupiny vašich oblíbených zpěvaček.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Takovými a podobnými experimenty byla schopná jazykověda dokázat, že tzv. generické maskulinum, tedy podstatné jméno mužského rodu označující muže i ženy, není až tak generické, jak by mělo být.

Teoreticky by mělo být možné podstatnými jmény mužského rodu obsáhnout muže i ženy. A někdy to tak i funguje. Třeba když je v divadle nebo v kině před představením obecenstvo požádáno, aby si „všichni diváci“ vypnuli telefony. Své telefony si jistě vypnou i všechny divačky. V úvodní otázce o nejoblíbenějším zpěvákovi ale tato strategie stejný úspěch neslaví.

Problematičnost tzv. generického maskulina se dokonce dá i exaktně testovat. Můžeme například měřit, za jak dlouho člověk po přečtení určitého textu zareaguje. U následujících vět bylo takto zjištěno, že mezi první a druhou je reakční doba delší než mezi první a třetí.

(1) Nádražím prošlo několik policistů.
(2) Protože bylo pěkné počasí, neměla ani jedna z nich kabát.
(3) Protože bylo pěkné počasí, neměl ani jeden z nich kabát.

Jak můžeme tento rozdíl v reakčních časech vysvětlit? Jednoduše.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější