Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak chutná africká čokoláda

Nejlepší kakaové boby se pěstují v Africe, ale na čokoládě z nich vyrobené vydělávají hlavně Evropané. Ilustrační foto: Adobe Stock
Nejlepší kakaové boby se pěstují v Africe, ale na čokoládě z nich vyrobené vydělávají hlavně Evropané. Ilustrační foto: Adobe Stock

Deník Soni Jarošové z Pobřeží slonoviny: Vždycky jsem si říkala, proč je zrovna švýcarská nebo belgická čokoláda takový pojem, když ani v jedné z těchto zemí kakaovníky nerostou.

Není to jako u jiných delikates z evropských zeměpisných šířek – francouzských sýrů, parmské šunky nebo třeba slivovice –, které se často pyšní nejrůznějšími chráněnými označeními původu.

Ale zatímco pralinky Jeana Neuhause nebo lahodné tabulky proslulé značky Lindt evokují blahobyt, luxus a rafinovanost, v Pobřeží slonoviny, odkud pochází přes čtyřicet procent světové produkce kakaových bobů, je čokoláda naopak symbolem bídy, nádeničiny a vykořisťování.

Každý pátý Ivorijec je sice přímo či nepřímo závislý na produkci „hnědého zlata“, ale pěstitelé kakaa vydělávají v důsledku nelítostného globálního trhu tak málo, že tamní kakaové zemědělství například nechvalně proslulo dětskou prací – protože zkrátka dospělého člověka za tak nízké mzdy zaměstnat ani nelze.

Šálek kakaa po africku

A to platí stále, mimo jiné kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější