Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Šer Chán v Kremlu, běluhy na Čukotce a delegace v kožených bundách

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní událostmi nabitý den v Notesu shrnuje Barbora Němcová.

Uprostřed diplomatických šarvátek mezi Českem a Ruskem nasazuje domácí tým nového ministra zahraničí. Úřadu se dnes ujal Jakub Kulhánek a dnes také poprvé řekl, co si o vztazích s Kremlem myslí. „Rozprášili jsme síť agentů ruských tajných služeb, ruský Rosatom nebude osloven v dostavbě Dukovan a budeme řešit další kroky,“ prohlásil po svém uvedení do úřadu s tím, že se funkce ujímá s pokorou a zodpovědností. Odpoledne ho čekal rozhovor s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a zkouška ohněm – schůzka s ruským velvyslance Zmejevským.

To prezident Zeman při jmenování Kulhánka o pokoře ani rozprašování nemluvil. Zato vytáhl osvědčená hesla jako xenofobové, populisté, vrátný Matěj a Kalousek!

A jakých reakcí na vyhrocené diplomatické vztahy se můžeme dočkat od Kremlu? Nejspíše popírání a odvádění pozornosti. To jsou totiž léty prověřené taktiky, které Rusko vytáhne vždy, když se ocitne pod tlakem. A část z toho už je v plném proudu. Ve Studiu N o tom mluví historička Daniela Kolenovská z Institutu mezinárodních studií na FSV UK a novinář Deníku N Jan Wirnitzer.

Prezident Vladimir Putin dnes ve svém každoročně ostře sledovaném projevu nezmínil ani jednou jméno opozičníka Navalného, ani Českou republiku. Přesto bylo jasné, že právě o naší zemi místy mluvil. „Budou litovat tak jako ještě nikdy,“ vzkázal „provokatérům“ z některých zemí. Pak přišly na řadu metafory se šakaly, tygrem Šer Chánem a Knihou džunglí.

Petra Procházková zároveň vyzpovídala docenta Kirilla Koktyše, který přednáší na katedře politické teorie ruské Moskevské státní univerzity mezinárodních vztahů, a zjišťovala, co si nejen on, ale i Rusové myslí o Česku. „Česká verze posledních událostí nemůže být Ruskem brána vážně,“ míní o kauze Vrbětice. „Vždyť je úplně směšná. Připomíná to vaši klasickou literaturu. Však jsme si všichni hned vzpomněli na dobrého vojáka Švejka.“

18 vyhoštěných ruských diplomatů je v ČR zprávou číslo jedna už od soboty. Kdo jsou a jaká mají jména? Eliška Hradilková Bártová přináší kompletní seznam vyhoštěnců.

A nový šéf diplomacie Kulhánek už dal Rusům ultimátum: do zítřejšího poledne Rusko zajistí návrat všech vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě, nebo Česko vyhostí tolik diplomatů, aby počty lidí na ambasádách byly srovnané.

Uprostřed vyhrocených česko-ruských vztahů přijede do Česka příští týden ruská „delegace“ v kožených bundách a na motorkách. Noční vlci. Konvoj ruských nacionalistů se podle harmonogramu zastaví v Ostravě a na Olšanských hřbitovech v Praze. Tam se s nimi má setkat i poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Já osobně se určitě zúčastním. Jestli mi přijde od někoho echo, kde to je a v kolik hodin, určitě bych na ty Olšany s kamarády motorkáři jel,“ řekl Foldyna, který proslul tím, že na minulých oslavách s Nočními vlky dával jazyk. Více o oslavách druhé světové války s motorkářským gangem píše Jan Moláček.

Jaký je vztah Česka a Slovenska k Rusku? A jak Slováci vnímají vyostřené vztahy Prahy a Kremlu? To v komentáři přibližuje náš kolega z Denníku N Martin M. Šimečka. „Česká a slovenská servilita vůči Moskvě mají odlišnou povahu: česká je cynická, slovenská je vroucná. Češi si svůj romantický vztah k Rusku odbyli po druhé světové válce, a jelikož okupaci a normalizaci, která po ní následovala, snášeli psychicky mnohem hůř než Slováci, už se k lásce k Rusku nemohou vrátit,“ píše.

A k česko-ruským vztahům se vyjádřila i zástupkyně amerického velvyslanectví Jennifer Bachusová, která popřela, že s odhalením výbuchu ve Vrběticích mají něco společného Spojené státy. (Což tvrdí například docent Koktyš). „Je třeba, abyste se postavili Rusku čelem a ukázali mu, že tak závažné porušení mezinárodních úmluv mu neprojde bez následků,“ doporučuje Čechům v rozhovoru s Janou Ciglerovou.

Česká policie při nočních raziích zadržela pětici bojovníků, která podle vyšetřovatelů jezdila na východ Ukrajiny bojovat po boku proruských separatistů, případně vzbouřence jinak podporovala. Policie zadržené podezřívá ze spáchání trestných činů teroristického útoku, financování terorismu a podpory a propagace terorismu. Mezi zadrženými je i duchovní pravoslavné církve.

Že covid-19 znamená stopku pro večírky a party? No jak kde. Ve Varšavě a dalších větších polských městech se pravidelně „paří“ ve sklepních klubech a velkých vilách. Oficiálně se večírky nazývají „taneční kurzy“ nebo „skupinové terapie“. Na party musíte mít pozvánku, znát správné lidi a odejít z večírku nejdřív v pět ráno – po zákazu vycházení. Jak taková polská party za časů koronaviru probíhá, v reportáži deníku Gazeta Wyborcza popisuje Aleksandra Pakiełová. P. S. Otevírání oken a focení zakázáno.

Mladí piráti se nedávno přejmenovali na Mladé pirátstvo, aby zdůraznili, že jsou tady nejen pro piráty (muže), ale i pro pirátky a pirátčata. Pirátstvo tak ale poukázalo i na svoji transgender šéfku Georgii Hejdukovou. Ta na internetu sklidila „lavinstvo“ útoků. „Začaly se objevovat memy, kde byl oběšený transčlověk, a u toho autor napsal: ‚Kdypak se Jiří přidá ke 41 procentům.‘ Jiří je moje původní jméno a 41 procent mělo odkazovat na procento transgender lidí, kteří spáchají sebevraždu,“ říká v rozhovoru s Evou Mošpanovou.

„Nebudu ustupovat kvůli tomu, že lidi, kteří mě v politice nechtějí, mě kritizují za to, kdo jsem. Politika je pro všechny, bez ohledu na to, jestli jste žena, muž, mladý, starý.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zatímco prezident Jair Bolsonaro předpovídá brzký návrat k normálu, Brazílie co do počtu nakažených obsazuje přední příčky covidového závodu, v němž nikdo nechce zvítězit. A lékaři bez hranic, kteří v jihoamerické zemi působí, varují, že postup brazilských úřadů dohnal zemi na pokraj „humanitární katastrofy“.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Zatýkání v ČR kvůli bojům na Ukrajině
  • Terorismem bych to nenazval, projít to nesmí, říká expert o Vrběticích
  • Dosáhne ČR reakce jako po Salisbury?
  • Němci mohou mít kancléřku i po Merkelové
  • Podnikání v Číně donutilo skupinu PPF vyjít z pozadí
  • Komentář: Přitažlivost ruského obra pro malého Slováka
  • Česko nabízí azyl běloruským umělcům. Vláda jim jde po krku
  • Proč Češi nechtějí pokleknout? Nikdo je netlačí

Krátké zprávy z domova i ze světa

Asi dvacítka běluh uvízla v ledu u ruské Čukotky. Vydrží pod vodou totiž jen 25 minut, a to nestačí k podplutí 40 kilometrů ledu, který je obklopuje. Nyní ruští záchranáři řeší, jak běluhy dostat na otevřené moře.

Vláda už pošesté navrhne ředitele BIS Michala Koudelku na povýšení do generálské hodnosti. Premiér to řekl po uvedení Jakuba Kulhánka do funkce ministra zahraničí. Prezident Zeman už ale v minulosti jeho jmenování několikrát zamítl.

Zástupci evropských států a Evropského parlamentu se shodli na omezení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Jednalo se přitom také o přísnější verzi, která by omezila emise až o 60 procent.

Připravujeme tři nové knihy Edice N. Podpořte jejich vydání a získejte kromě nich třeba i zvýhodněné předplatné Deníku N. Za vaši podporu moc děkujeme!

Ruská vakcína Sputnik V se má začít vyrábět v Číně. Dohodu s Rusy uzavřel čínský výrobce Hualan Biological Engineering, který očekává objednávku nejméně 100 milionů dávek.

GIBS obvinila jihočeského policistu ze zabití muže při zásahu na Jindřichohradecku. Tragická událost se stala loni v srpnu v chatové oblasti.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější