Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Každý rok PF od Mynáře.“ Další ústavní soudci popsali kontakty s hradním kancléřem

Několik ústavních soudců pro Deník N uvedlo, že se při různých příležitostech, někdy i opakovaně setkali s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

Hradní kancléř Vratislav Mynář na jednání podvýboru pro justici tento týden odmítl, že by tlačil na soudce nebo je ovlivňoval. Tak jako ministry či ředitele firem a institucí je prý pouze seznamoval se stanovisky prezidenta republiky. Současně ale přiznal, že kromě ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, který o schůzkách s kancléřem promluvil v týdeníku Respekt, se sešel i s dalšími soudci.

„Ano, mohu potvrdit, že jsem mluvil s vícero členy Ústavního soudu ve věci konzultací služebního zákona,“ prohlásil na podvýboru Mynář s tím, že mu to přišlo legitimní.

Deník N proto oslovil všechny současné soudce Ústavního soudu s dotazem, zda se na ně kancléř někdy obrátil a byli spolu v kontaktu nebo se sešli. Současně redakci zajímalo, co se na případných schůzkách řešilo a jestli měli soudci dojem, že by ze strany kancléře byla snaha je ovlivnit.

Setrvalý problém

Ústavní soudce David Uhlíř odpověděl, že se s Mynářem setkal několikrát při různých příležitostech. „Nepamatuji si, že by se mne snažil ovlivňovat v mém rozhodování,“ napsal Uhlíř a dodal: „Za podstatné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tlaky Hradu na justici

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější