Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsem jako bachař, nemůžu posuzovat, zda je exekuce oprávněná. Mnoho z nich je jenom mlácení prázdné slámy, tvrdí exekutor

"Když jsem se bavil s médii, chtěli po mně často profil obvyklého dlužníka. Nic takového neexistuje," říká Jiří Prošek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Když jsem se bavil s médii, chtěli po mně často profil obvyklého dlužníka. Nic takového neexistuje,“ říká Jiří Prošek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je skeptický vůči smutným příběhům dlužníků, ale podporuje, aby lidé měli větší šanci dosáhnout na osobní bankrot. Vadí mu, když dluhy narostou do absurdních výšin kvůli přemrštěným poplatkům, je však přesvědčený, že není jeho úlohou zkoumat jednotlivé případy. Bývalý prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek v rozhovoru pro Deník N popisuje, jak vypadá český problém s dluhy z druhé strany.

Poslanecká sněmovna před týdnem schválila novelu insolvenčního zákona. Ta rozšiřuje okruh lidí, kteří dosáhnou na oddlužení, zároveň pro ně ukládá jisté podmínky a poplatky. Co si o ní myslíte?

Je to určitě krok dopředu. Nemyslím si, že úplně nejšťastnější, nicméně souhlasím s tím, že je zapotřebí, aby tady byla exitová cesta pro lidi, kteří se dostanou do situace, kdy už v exekucích ani nemají co dělat, protože patří do insolvence, a je jasné, že v životě nemají šanci své dluhy splatit.

Osobně bych ale vymýšlel spíš jiné řešení, protože insolvence je relativně drahá a byla by mi daleko bližší varianta, aby se oddlužení zlevnilo. Už jenom to, že dlužník musí během pěti let zaplatit nějakých 60 tisíc správci na nákladech oddlužení. Celý ten systém není vůbec levný a nepočítá s tím, že by v něm měly být desítky, možná stovky tisíc dlužníků. A z toho vyplývají ty náklady a to, že minimálně 50 procent půjde jenom na správu, na technikálie.

Pravidla oddlužení jsou nastavena tak, že buď musí dlužník splatit za tři roky 60 procent dluhů, nebo za pět let alespoň 30 procent. Ze zkušeností, které máte, jsou to reálné požadavky?

To, o čem mluvíte, je něco podobného, jako už máme dnes. V tom novela nepřináší mnoho nového. A to, jak to je aktuálně nastavené, vede k tomu, že obrovské množství dlužníků se do oddlužení vůbec nemá šanci dostat. Dostanou se tam většinou, řeknu, středostavovští dlužníci, kteří si vcelku slušně vydělávají, a nebo podvodníci, kteří si ukradli peníze a teď z  nich zaplatí těch 30 procent.

Ale takoví ti zoufalí dlužníci, kteří si nabrali drobné půjčky a vydělávají málo, nemají šanci 30 procent během pěti let zaplatit. To jsou ti lidé, kteří mají 15 nebo 40 exekucí a do exekuce vlastně vůbec nepatří, protože jim už není co vzít. Pro tyhle lidi novela přináší možnost, že můžou pět let splácet a pak má soud zkoumat, jestli se snažili a udělali pro zaplacení maximum, nebo ne. Tohle je určité světlo, ale je malé, není přesně nastavené a vůbec není jisté, jakým způsobem budou soudy rozhodovat.

Já jsem spíš optimista, myslím si, že jak těch případů bude obrovské množství, tak se tím soudy nebudou příliš zabývat a spíš budou tíhnout k osvobození od dluhů. Teprve za pět let ale uvidíme, jak se rozhodovací praxe vyvrbí. Přišlo by mi rozumnější, aby o tom rozhodoval soud, jenom kdyby tam byl nějaký spor, než nahnat desetitisíce kauz pod ruce soudcům, kteří to budou dělat jako Baťa cvičky.

Dokážete odhadnout, kolik z vašich případů jsou právě ty zoufalé s minimálními výdělkyspoustou exekucí?

Je jich relativně dost, můj odhad je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější