Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podnikání v Číně donutilo PPF vystoupit z pozadí. Setkání s vládcem Číny bylo pro Kellnera klíčové

Účást v delegacích prezidenta Miloše Zemana pro Petra Kellnera znamenala příležitost setkat se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Foto: ČTK
Účást v delegacích prezidenta Miloše Zemana pro Petra Kellnera znamenala příležitost setkat se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Foto: ČTK

Česko-čínské vztahy z pohledu slibovaných investic skončily krachem. Ale expanze skupiny PPF a její úvěrové společnosti Home Credit do autoritářské Číny byla minimálně na čas příběhem úspěchu. Přinesla jí však i pošramocenou reputaci v Česku a větší propletení s politikou. Na majitele skupiny Petra Kellnera i samotnou PPF se proti jeho vůli více upřela pozornost veřejnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stopa tragicky zesnulého nejbohatšího Čecha bude v česko-čínských vztazích ještě dlouho viditelná. Jeho skupina PPF je považována za jednu z hybných sil, které tuzemskou diplomacii nasměrovaly k Pekingu.

Kellnerovy fotografie se na veřejnosti objevovaly jen výjimečně, nečekaně se ale před desítkami objektivů ukázal v roce 2016. Na pozvání českého prezidenta Miloše Zemana přišel na ekonomické fórum na pražském Žofíně, aby se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Podobně jako Kellner na akci přišly špičky českého byznysu. Zastoupeny byly společnosti jako ČEZ, Škoda Auto i menší a globálně úspěšné firmy jako Linet. Účastnily se jí i známé osobnosti jako fotbalová hvězda Pavel Nedvěd. Symboly českého úspěchu v zahraničí byly předloženy před čínského autokratického vládce.

Fórum mělo začít psát novou byznysovou kapitolu mezi Českem a Čínou. Před zraky jejich prezidentů se podepsaly tři desítky dohod a příslib investic Zeman zhodnotil až na 232 miliard korun.

„Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ale ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy,“ prohlásil při slavnostní příležitosti prezident Zeman. Řada příslibů se nakonec nevyplnila a investice zůstaly za očekáváním. Více než Čína investovaly v tuzemsku i menší asijské země jako Tchaj-wan, Japonsko či Jižní Korea.

Pro Kellnera, jenž se veřejnosti obvykle stranil, byla osobní účast důležitá, protože díky ní vysílal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější