Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův „útok na zboží“ je komunikační pohroma. Zchladit emoce by ale měli i jeho odpůrci

Nejdřív jen „útok na zboží“, pak zase „bezprecedentní teroristický útok“ (premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem na úterní tiskové konferenci ke kauze Vrbětice). Foto: Barbora Janáková, Deník N
Nejdřív jen „útok na zboží“, pak zase „bezprecedentní teroristický útok“ (premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem na úterní tiskové konferenci ke kauze Vrbětice). Foto: Barbora Janáková, Deník N

Komentář Jana Moláčka: V sobotu večer se Česko na chvíli zdálo být normální zemí, která tváří v tvář ohrožení své suverenity reaguje adekvátně a rozhodně. Brzy ale pohasla naděje, že by se jednalo o trvalou změnu. Pohřbila ji především naprostá komunikační katastrofa s „útokem na zboží“ v podání premiéra Babiše. Bohužel, o mnoho rozumněji nevystupuje ani opozice a ta část veřejnosti, která odmítá ruský vliv v Česku. Zahraniční politika není flekování před partií mariáše, kde se hráči trumfují, kdo je větší silák.

Rusko nás má skoro na lopatě ještě dřív, než pořádně spustilo svoje dezinformační mlýny. Češi dokázali během dvou dnů i bez jejich přispění nasekat kolem Vrbětic takovou komunikační paseku, že se v Kremlu musejí popadat za břicho.

Nejvíc k tomu přispěli – pozor, překvapení – oba nejvyšší představitelé země. Prezidentův pohrdavý vzkaz, že se k brutálnímu útoku na suverenitu své země vyjádří možná za týden, už nemá smysl příliš rozebírat. Miloš Zeman slouží Kremlu, teď už otevřeně. Udělá všechno proto, aby dopady skandálu na ruské zájmy u nás co nejvíc omezil.

Možná je ale dobře, že prezident mlčí. Člověku trochu běhá mráz po zádech, když si uvědomí, co by taky mohl říct. Bohatě stačí Andrej Babiš.

V sobotu přitom musel na každého, kdo sledoval Babišovu a Hamáčkovu tiskovku, dýchnout závan normálního, západního světa. Vystoupil premiér a první vicepremiér, zveřejnili závažné odhalení tajných služeb a oznámili naprosto adekvátní reakci. To vše věcně, profesionálně a evidentně v koordinaci s diplomaty a bezpečnostní komunitou.

Andrej Babiš ale bohužel využil hned první příležitosti, aby nadějný začátek nadobro pohřbil. V pondělí po jednání vlády předstoupil před novináře s vyjádřením, které evidentně improvizoval a s nikým nekoordinoval.

„Nešlo o 

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Milion chvilek pro demokracii vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Kauza Vrbětice

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější