Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Fázi očekávání vystřídala fáze zklamání.“ Babiš podle expertů nahrál výroky o útoku na zboží ruské propagandě

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš v pondělí prohlásil, že ruští agenti vojenské rozvědky GRU ve Vrběticích neútočili na Českou republiku. Šlo podle něj o útok na zboží, které patřilo bulharskému zbrojaři. I tak šlo podle premiéra o terorismus, ale ne státní. Babiš v tu chvíli svým vyjádřením podle odborníků na komunikaci a dezinformace nahrál ruské propagandě a samotnému Kremlu, který premiérova vyjádření s největší pravděpodobností použije v protiútoku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Český premiér na tiskové konferenci popsal incident ve Vrběticích jako zcela nepřijatelný. Několikrát nicméně explicitně uvedl, že nešlo o akt státního terorismu. Tohoto vyjádření si okamžitě všimla ruská média, která s odkazem na Andreje Babiše napsala, že Rusko nebylo vůči České republice agresorem.

„Rusko neútočilo na Českou republiku, agenti útočili teroristickým aktem na zboží bulharského obchodníka se zbraněmi,“ řekl Babiš na tiskové konferenci. Zdůraznil, že ze strany Ruska nešlo o akt státního terorismu.

Pokud ponecháme stranou akademickou debatu o definici státního terorismu a to, jestli se do ní výbuch v muničním skladě na Zlínsku vejde, je Babišovo vyjádření významné z pohledu komunikace a vnímání celé události.

Podle Jakuba Kalenského z think tanku Atlantic Council mohou podobná vyjádření použít ruská státem kontrolovaná média ke „správnému“ vykreslení situace.

„Kremelská informační mašina nehledí na fakta, ale na jakoukoliv možnost, jak Rusko z jeho zločinů vyvinit. Takováto neobratná a nepromyšlená vystoupení jim

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější