Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vazalové, švejci. Ptali jsme se akademiků, co si o Češích myslí Rusové. Mezitím nás Putin přirovnal k šakalům

Muž v Moskvě nedaleko Rudého náměstí. Foto: Jurij, Adobe Stock
Muž v Moskvě nedaleko Rudého náměstí. Foto: Jurij, Adobe Stock

Jaký obraz má v Rusku Česká republika? Deník N se cíleně ptal těch, kdo na vládní a akademické úrovni v Ruské federaci formují názory obyvatel na zahraniční politiku státu. A také vztahy s Českou republikou. Hlavní zjištění? Spíš nás litují než nenávidí.

Výhrůžně zněla ta část dnešního projevu prezidenta Vladimira Putina, ve které se dotkl zahraniční politiky státu. Jak má zvykem, ty, na které se obzvlášť zlobí, nenazýval jménem. Vyhýbá se tak například jménu opozičního lídra Alexeje Navalného. A v projevu nezaznělo ani jednou „Česká republika“. Bylo ale jasné, že právě o nás je přinejmenším chvílemi řeč.

Například tehdy, když Putin hovořil o provokacích. „Budou litovat tak jako ještě nikdy,“ vzkázal „provokatérům“ z některých zemí. A slíbil odpovědět tvrdě, zvláště pokud bude překročena pomyslná červená linie. Kde se nachází? „To si určíme my sami,“ dodal.

Putin se v jednu chvíli uchýlil k literárním přirovnáním, když v některých zemích spatřil šakaly podobající se Tabakímu z Knihy džunglí kroužící kolem tygra Šer Chána, což je, jak z kontextu vyplývá,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Rusko

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější