Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Já čínské investice neslibovala, byznys se neřídí podle politiků, říká ministryně průmyslu

Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Stavbu nových jaderných bloků by měl zaplatit ČEZ, i kdyby kvůli tomu hrozilo zdražení elektřiny, řekla Deníku N ministryně průmyslu Marta Nováková. Tvrdí, že o údajné čínské odvetě za odstraňování technologií Huawei z kritické infrastruktury státu nemá na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana informace. „Nemám nejmenší signál, ani od nich, že by jim někdo něco nedal, neumožnil, zakázal. Nic takového,“ řekla v rozhovoru pro Deník N.

Do konce roku jsme měli mít hotovou analýzu geopolitických rizik k dostavbě jaderných bloků v Česku. Už je dokument hotový?

Je to trochu jinak. V rámci stálého výboru pro jadernou energetiku jsme zřídili pracovní skupinu, která se zabývá identifikací geopolitických rizik. Zasedala dvakrát a máme dva výstupy. Ale jsou důvěrné.

Může být na základě těchto výstupů vyloučen nějaký zájemce o tendr na stavbu jádra?

To jste tak o deset let napřed. Nejdřív ještě musíme udělat mnoho dílčích kroků. Pak budeme teprve řešit, jestli někoho vyloučíme a jestli pro to budeme mít dostatek podkladů. Každopádně o rizicích potřebujeme vědět dopředu.

Podle týdeníku Respekt by analýza rizik, na které pracovali bezpečností experti i tajné služby, mohla vyloučit Čínu a Rusko…

Takto to tam formulované určitě není. Mohou do toho spadat různé země. Nebudu se tvářit, že se o Číně a Rusku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Kauza Huawei

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější