Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testy do škol dodává společnost s nejasným pozadím, nákup v Číně ale financoval někdo jiný – firma spojená s „králem hazardu“

Antigenní test na koronavirus s negativním výsledkem. Foto: ČTK
Antigenní test na koronavirus s negativním výsledkem. Foto: ČTK

Do dodávek testů pro školy, za které stát zaplatil přes 200 milionů, je zapojená společnost vlastněná rodinou někdejšího „krále hazardu“ Milutina Periče. Ta za zboží v Číně podle zjištění Deníku N zaplatila místo firmy Tardigrad International Consulting, která tendr vypsaný ministerstvem vnitra vyhrála a na jejíž nejasné pozadí upozorňoval i předseda vlády.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kvůli zakázce na dodávku 3,6 milionu antigenních testů pro školáky se před několika týdny rozhádali i členové vlády. Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) vyhlásilo vítězem tendru za více než 200 milionů společnost Tardigrad International Consulting, která podle zadávací dokumentace ani nesplnila podmínky soutěže.

Média včetně Deníku N upozorňovala, že zakladatel firmy se skrývá za společností se sídlem na Marshallových ostrovech.

Deník N nyní zjistil, že do celé transakce je významně zapojena i firma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější