Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Se symbolickým uznáním rozsahu pandemie jsme otáleli déle než ostatní, je to šokující, říká česká vědkyně z Cambridge

Na Staroměstském náměstí se symbolicky mísily emoce a nálady ve společnosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na Staroměstském náměstí se symbolicky mísily emoce a nálady ve společnosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Patří do poměrně neviditelné masy lidí, která ale pro zemi představuje velkou naději: čeští vědci v zahraničí. Olga Löblová pracuje jako postdoktorandka na univerzitě v Cambridge, zaměřuje se na politologii a zdravotnictví. Zkoumá například, jak státy rozhodují o úhradách léků nebo jakou roli mají v pandemii nezávislí experti. O situaci v Česku se v posledním roce vyjadřovala například pro Financial Times. „České společnosti trvalo mnohem déle než ostatním zemím, než uznala rozsah pandemie. Kříže na Staroměstském náměstí byly prvním takovým gestem. Je to šokující a zarážející,“ říká mimo jiné v rozhovoru pro Deník N.

Od studia politologie jste se dostala k zaměření na veřejné zdraví. Čím si vás zdravotnictví získalo?

Už v diplomové práci jsem srovnávala zdravotnickou a sociální reformu na Slovensku, tehdy mě to chytlo. Jakmile se člověk jednou ochomýtne kolem zdravotnictví, už ho to nepustí. Každý jednotlivý občan s ním má zkušenost od dětství, jsou to otázky života a smrti.

Při rozhodování o uvolňování veřejných peněz vždy vyvstávají otázky, jak moc si ceníme zdraví, kolik za něj chceme dát, čí zdraví je nám cennější. Z politologického hlediska se navíc zdravotnictví nestuduje často, běžnější je třeba zkoumat nezaměstnanost nebo školství.

Oproti jiným zemím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější