Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Kdy na vás přijde řada s očkováním? Známe detailní harmonogram dodávek do konce června

Očkování v Česku zrychluje. Rekord je zatím 87 tisíc za den. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování v Česku zrychluje. Rekord je zatím 87 tisíc za den. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Deníku N se podařilo získat nový plán dodávek vakcín do konce června. Vyplývá z něj několik podstatných informací – i při pomalejším postupu očkování by se mohla na konci tohoto čtvrtletí dočkat alespoň první dávky velká část osob starších pětačtyřiceti let. A když se bude očkovat rychleji, ve stejné době by už vakcínu mohli dostat někteří pětatřicátníci.

Z harmonogramu dodávek vakcín, který redakce získala od vysoce postaveného zdroje blízkého ministerstvu zdravotnictví a který popisuje jednotlivé dodávky vakcín od společností Pfizer/BioNTech (vakcína Comirnaty), AstraZeneca (Vaxzevria) a Moderna, je patrný výrazný nárůst dodávek už od tohoto měsíce. S tím počítaly i předešlé harmonogramy ministerstva zdravotnictví, teď se ale dodávky zvýšily o 1,179 milionu dávek Comirnaty, které společnosti Pfizer/BioNTech přesunuly ze čtvrtého čtvrtletí už do druhého.

V další části článku najdete interaktivní grafy, z nichž si můžete podle svého věku určit, kdy s očkováním pravděpodobně přijdete na řadu. Nabízíme dva scénáře, optimistický a realistický.

V příštích dnech tak do Česka přijde téměř 700 tisíc dávek Comirnaty, v květnu 1,728 milionu a v červnu téměř 2,5 milionu. Je samozřejmě možné, že se dodávky ještě nějak zpozdí, ale právě společnosti Pfizer/BioNTech své závazky zatím vždy plnily (kromě krátkodobého výpadku z důvodů zvyšování výrobních kapacit v lednu, což ale vzápětí nahradily, a naopak svůj závazek vůči EU za první čtvrtletí dokonce nakonec navýšily o osm milionů dávek). Naděje, že do Česka skutečně přijde do konce června téměř pět milionů dávek vakcíny Comirnaty, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Data o covidu

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější