Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sebrané krváky i hřbitovní písně z dob, kdy ještě smrt nebyla vytlačena ze života

Obálka sešitového vydání kuriózního braku Gumová pevnost. Repro: Martin Jiroušek
Obálka sešitového vydání kuriózního braku Gumová pevnost. Repro: Martin Jiroušek

Na obálce antologie ostravských hororů Fialoví ďábli je reprodukce plakátu ze 30. let, na němž se líbá pár přes látkové roušky. Nic nového pod sluncem, dalo by se říci. Covidovou pandemii vám může osvěžit také sbírka hřbitovních balad z 19. století. O umrlcích nepsal zdaleka jen Erben, sbírka Umrlčí věnec se může stát hitem.

Český literární horor zevrubně prozkoumaly dvě nedávné studie – Hrůza po česku polského bohemisty Patrycjuse Pajaka a populárněji pojatý Černý bod ostravského novináře Martina Jirouška. Horší je to s dostupností prvotních textů, tedy českých hororů staršího data. Vznikla jen hrstka antologií zaměřených spíše na klasičtější tvůrce, a tím pádem i jemnější pojetí literatury hrůzy.

Podle zmíněného badatele Pajaka byla česká literatura, včetně starých hororů, ovlivněna měšťanským stylem biedermeier. Bylo věcí bontonu neodkrývat před čtenářem ty nejhorší komnaty hrůzy, nenarušovat příliš společenský konsenzus, že v zásadě žijeme v bezpečném a poznaném světě, v němž nějaké aberace mají místo nanejvýš na jeho temném okraji. I to je důvod, proč máme Arbesa, ale nemáme svého Lovecrafta. Proč máme spíše „tajemné příběhy“ než „horory“.

Hrůzostrašná povídka české provenience je taková, která se skutečné hrůze většinou vyhýbá. A když jí stane protagonista tváří v tvář, opakuje se osvědčený recept: o vypravěče se začnou pokoušet mdloby, zatmí se mu před očima… a procitne druhý den na nemocničním lůžku, zpytuje paměť, zda to všechno nebyl jen podivný, horečnatý sen.

To však neznamená, že se syrová hrůza v české literatuře nevyskytovala vůbec. Jen jsme ji nacházeli v dílech jiných autorů než obvyklých podezřelých odchovaných spíše na tradici romanet. Byly tu staré krváky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější