Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protiútok jak z příručky. Co může Česko čekat od Ruska a jeho propagandy?

Ruskou pozici dává často světu vědět mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Ta od soboty stačila na Česko už několikrát slovně zaútočit. Foto: mid.ru
Ruskou pozici dává často světu vědět mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Ta od soboty stačila na Česko už několikrát slovně zaútočit. Foto: mid.ru

Rusko na obvinění, že jeho agenti způsobili výbuchy muničního skladu ve Vrběticích, reagovalo pobouřeně – i proto, že podobnou akci nemůže nikdy přiznat. Kdykoliv se Moskva ocitne pod tlakem, nasazují Kreml a jeho média léty prověřenou taktiku popírání a odvádění pozornosti. Část z ní už je nyní v pohybu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vyhoštění 18 Rusů, podle české strany špionů s diplomatickým krytím, je zcela mimořádný krok. Svědčí o tom, že si české úřady a zpravodajské služby jsou jisté silou důkazů, které proti Rusku mají.

Rusko už zahájilo odpověď podle stejného vzorce, který byl patrný například při útoku na ukrajinský Krym v roce 2014 nebo po sestřelení civilního boeingu nad Donbasem. Jednotlivé kroky lze pojmenovat – a lze z toho usuzovat, co se bude dít dál po útoku ve Vrběticích.

1. Popření

Stejně jako u ruské raketové baterie BUK, která podle závěrů vyšetřování sestřelila civilní boeing s třemi sty lidmi na palubě nad Donbasem, je nalíčení nálože do muničního skladu v cizí zemi neobhajitelný krok. Rusko jej proto nemůže ani náznakem připustit – zvláště když s Českem má uzavřenou smlouvu o přátelství, na kterou se v minulosti samo odvolávalo.

Ruské ministerstvo zahraničí ve své první reakci udělalo přesně tento očekávaný krok a ruskou účast popřelo.

Když Moskva nasadila své agenty Miškina a Čepigu do pokusu otrávit bývalého zpravodajce Sergeje Skripala v britském Salisbury, jednala obdobně. Nejdříve oba muže vůbec neznala a mluvila o tom, že to mohli „být i britští herci“. Pak Rusko uvedlo, že jde o dva naprosto bezúhonné ruské občany. Investigativní novináři z Bellingcatu ovšem vypátrali příběh elitního a vyznamenaného ruského rozvědčíka.

2. Negativní rámování protivníka

Ruská média už se pustila do líčení Česka jako země, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější