Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karty před volbami se zdály být přehledně rozdány, kauza Vrbětice jimi notně zamíchá

Které figury teď půjdou ze hry ven? Foto: Adobe Stock
Které figury teď půjdou ze hry ven? Foto: Adobe Stock

Komentář Jiřího Pehe: Po sjezdu sociální demokracie a zasedání ústředního výboru Komunistické strany Čech a Moravy se zdálo, že se situace na české politické scéně stala přehlednější, protože ubyly dvě významné politické proměnné. Jako nejvýznamnější proměnná zůstala na pomyslné politické šachovnici otázka, zda se opozice připojí k výzvám komunistů a SPD vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Jenže teď může být najednou všechno jinak.

Dramatické oznámení premiéra Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka, že existuje důvodné podezření, podle nějž agenti ruské tajné služby GRU stáli za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, má potenciál dynamiku českého politického vývoje významně změnit.

Je možné, že na české politické scéně budou padat hlavy nejen kvůli novým odhalením v celé věci, ale také proto, že hned po Babišově a Hamáčkově vystoupení se začaly množit zprávy, že někteří vrcholní politici o ruském angažmá ve Vrběticích věděli už nějakou dobu. Proč celou věc nezveřejnili dříve, a někteří se dokonce dál snažili o ruské angažmá v dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech a dovoz ruské vakcíny Sputnik V, bude předmětem zkoumání, jehož výsledky mohou českou politikou značně zamíchat.

Stejně tak staví kauza Vrbětice do nového světla náhlou snahu komunistů a SPD pomoci v případném hlasování o nedůvěře Babišově vládě opozici.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Názor

Tendr na Dukovany

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější