Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petr Pavel: Rusko řekne, že jsme si to vymysleli, jsme pro ně jezevčík okusující kotníky. Pro Putina je to drobný incident

Generál Petr Pavel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Generál Petr Pavel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Generál Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO, nepochybuje o tom, že Jan Hamáček o útoku ruských tajných služeb ve Vrběticích věděl ještě před tím, než začal vyjednávat svou cestu do Moskvy. „Prostě ty informace musel mít. I proto mi ta jeho snaha na poslední chvíli zdůvodňovat svou případnou cestu do Ruska připadne jako naprosto nepochopitelná,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Považujete akci ruských tajných služeb ve Vrběticích za teroristický čin?

Naplňuje všechny znaky, protože se jednalo o státní instituci, jednalo se o zásah v suverénní zemi, jednalo se o zásah proti civilnímu cíli, jednalo se o zásah, jehož následkem byly ztráty na životech. Vzhledem k tomu to považuji dokonce za státní teroristický čin.

V tom se shodujete s Bohuslavem Sobotkou, který byl v době útoku předsedou vlády. Jaký názor na to panuje v NATO? Máte nějaké zákulisní informace?

Zákulisní informace nemám. Vzhledem k tomu, že ty informace byly zveřejněny včera, se to dostane na jednací stoly až v pondělí. A předpokládám, že NATO zvolí společný postup, kdy budeme hovořit i o nějakých solidárních opatřeních z jejich strany.

Jaká solidární opatření máte na mysli? Co by měla Česká republika po NATO chtít?

V té úplně základní rovině a na základě našeho vysvětlení očekávám kolektivní odsouzení takového chování jako naprosto nepřípustného ve vztazích mezi suverénními zeměmi.

To je asi automatické, ne?

Tak. Dále kombinace možných opatření při vyhošťování diplomatů, jako tomu bylo třeba po útoku v Salisbury na Skripalovy. Tehdy většina evropských zemí včetně České republiky, USA a Kanady vyhostila přes sto ruských diplomatů. A ze strany Evropské unie očekávám debatu o úpravách ekonomických sankcí vůči Rusku.

Ze strany NATO je to tedy spíše v symbolické rovině. Nečekal byste i nějaké významnější a bolestivější reakce vůči Rusku?

Co se týče nějakých vojenských reakcí, roli tu hraje to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Rozhovory

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější