Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček o útoku musel vědět, když plánoval cestu do Moskvy. Zapomněl na zájmy státu, říká bývalý diplomat Kolář

Diplomat Petr Kolář působil mimo jiné jako velvyslanec v Rusku a USA. Foto: ČTK
Diplomat Petr Kolář působil mimo jiné jako velvyslanec v Rusku a USA. Foto: ČTK

Zprávu o důvodném podezření, že za výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 nese vinu Rusko, se bývalý velvyslanec v Rusku i Washingtonu Petr Kolář dozvěděl na chalupě. Překvapený ale nebyl. Informace o ruské zodpovědnosti za explozi, která zabila dva lidi, v bezpečnostní komunitě kolovala už pár týdnů, říká v rozhovoru pro Deník N.

Jaký je váš dojem z toho, co před chvílí oznámil pan premiér – tedy že je ruská GRU zřejmě zodpovědná za výbuch ve Vrběticích?

Mám smíšené pocity. Jednak zděšení z toho, že se to tady vůbec mohlo stát a že vicepremiér, ministr vnitra a ministr zahraničí v jednom připravoval cestu do Moskvy kvůli Sputniku v době, kdy o tom z mého pohledu musel vědět. A pokud nevěděl, je to snad mnohem horší zpráva.

Zároveň mám ale i jistý pocit zadostiučinění, dlouhodobě upozorňuji na bezpečnostní rizika spojená s připuštěním Rusů do strategických projektů souvisejících s infrastrukturou a energetickou bezpečností. Teď se ukazuje, že všichni, kdo na to léta poukazují, vědí, proč tak činí, a že to není nějaká naše obsese. Obavy jsou bohužel namístě a reflektují skutečný stav.

Co se z vašeho pohledu vlastně stalo, co jsme se dozvěděli?

Informace, která už nějakou dobu v naší komunitě prosakovala, musela být sdělena, protože už se to mohlo každou chvíli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější