Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odpověď společnosti GOOD MASK s.r.o. podle tiskového zákona

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Článek obsahuje nepravdivé a nepřesné informace o respirátorech značky GOOD MASK. Test parafínovými oleji použitý v článku je zvolen nesprávně a slouží primárně k testování výrobků sloužících k ochraně dýchacích cest v průmyslových provozech (ochraně před olejovými částicemi). V článku byl vadným testem zřejmě účelově testován starý typ výrobku společnosti GOOD MASK, který byl na trh uveden na základě doporučení Evropské komise a slouží výlučně jako ochrana před nemocí covid-19, před kterou nositele prokazatelně chrání na úrovni odpovídající respirátorům FFP2.

Na testování respirátorů dodávaných na trh na základě doporučení Evropské komise k ochraně před covidem-19 se nepoužívá test propustnosti za užití parafínových olejů, ale test za užití NaCl, který simuluje šíření covidu-19. Lze tedy konstatovat, že zvolený test parafínovými oleji je pro daný druh výrobku zcela nevhodný, neboť jeho cílem je simulace využití respirátoru za účelem ochrany před olejovými částicemi, nikoliv na ochranu před covidem-19.

Daný test neodpovídá cílovému určení výrobku obdobně, jako kdyby bylo silniční osobní vozidlo uvedené na trh v roce 2010 zpětně testováno podle norem z roku 2021 vydaných dodatečně pro terénní motorová vozidla, tedy za zcela jiné situace a výchozích podmínek. Aktuálně GOOD MASK uvádí na trh rovněž respirátory, které nevychází z doporučení Evropské komise a plnohodnotně splňují všechny stávající české a evropské technické a legislativní normy. Aktuální výrobky GOOD MASK však v článku záměrně testovány nebyly a byl zvolen test výrobku dodávaného na trh na základě doporučení Evropské komise a určeného výlučně na ochranu před covidem-19, nikoliv na ochranu před olejovými částicemi. Společnost GOOD MASK se tak důrazně ohrazuje vůči manipulativnímu obsahu článku.“

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější