Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maďarsko jako počítačová hra. Česká režisérka natočila dokument o zemi, kde mizí naděje

Záběr z filmu. Repro Deník N
Záběr z filmu. Repro Deník N

Film Iluze ukazuje život ve státě, kde autoritářský režim okupuje každodennost.

Píše se rok 1989. Stovky tisíc lidí se sešly, aby uctily památku Imreho Nagye, maďarského premiéra, který se v roce 1956 postavil na stranu protisovětských povstalců a byl za to popraven.

Na ceremonii, při níž jsou přesunuty Nagyovy ostatky a Nagy spolu s dalšími obětmi povstání rehabilitován, pronáší projev mladý student práv s rozevlátými vlasy. Požaduje demokratizaci, konec komunistického režimu a odchod sovětských vojsk ze země.

„Když budeme věřit ve svou sílu, můžeme ukončit komunistickou diktaturu. Když postačí naše odhodlání, můžeme naléhat na vládnoucí stranu, aby se přihlásila k svobodným volbám. Když neslevíme z myšlenek z roku 1956, můžeme si vybrat vládu, která okamžitě zahájí jednání o stažení ruských vojsk,“ hřímá na shromáždění. Charismatický řečník se jmenuje Viktor Orbán.

Následuje střih do roku 2018. Orbán znovu stojí na pódiu před davy, ale tentokrát jako premiér. Dokumentární film Kateřiny Turečkové Iluze se snaží zachytit, kam Maďarsko v době mezi oběma scénami došlo.

Jsi lesba, uhýbej před plivanci

Orbán se od roku 1989 změnil a Maďarsko s ním. Z bojovníka za demokracii se mezitím stal největší vyzyvatel. Orbánův režim za osm let, kdy řídí zemi, zpacifikoval kritická média, změnil volební systém ve svůj prospěch a mobilizuje obyvatelstvo antisemitskou kampaní proti Georgi Sorosovi.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější