Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi mají z Němců mindrák. Ale je to vždy takto jednoduché?

Sněhuláci jako symbol stesku po přátelích (hraniční přechod Petrovice/Bahratal v Krušných horách) Symbolické sněhuláky stavěli v únoru na obou stranách hranice lidé, kteří se připojili k výzvě iniciativy Soboty pro sousedství. Foto: ČTK
Sněhuláci jako symbol stesku po přátelích (hraniční přechod Petrovice/Bahratal v Krušných horách) Symbolické sněhuláky stavěli v únoru na obou stranách hranice lidé, kteří se připojili k výzvě iniciativy Soboty pro sousedství. Foto: ČTK

Polemika: Mnoholetý zpravodaj řady německých médií v Praze zveřejnil text, v němž se pozastavuje nad tím, že Česko nevyužilo německou nabídku převézt některé pacienty z přeplněných chebských nemocnic do Saska a Bavorska. V textu, který přetiskujeme, to přičítá komplexu, jejž mnozí Češi z Němců mají. Na jeho text reaguje německý zpravodaj Deníku N žijící dlouhodobě v Berlíně. Ne vše je podle něj jen důsledkem mindráků a někdy Němci reagují stejně jako Češi.

Hans-Jörg Schmidt: Falešná hrdost

V uplynulých týdnech jsem byl několikrát hostem povětšinou večerních online besed českých a německých organizátorů na téma koronaviru a vztahu mezi Českem a Německem. Názvy besed neslibovaly vůbec nic dobrého. Řeč byla o hrozícím konci složitě vybudovaných přeshraničních vazeb – vyvolaném tím, že Německo zavedlo hraniční kontroly, aby si koronavirus a jeho mutace drželo od sebe.

Považoval jsem ve všech těchto besedách za pozitivní, že k této tezi měli pozvaní hosté rozdílné až zcela protichůdné názory. Patřil jsem mezi ty, kteří silně pochybovali, že by v důsledku koronavirové krize mohlo dojít ke konci těchto kontaktů. Koneckonců, jak jsem argumentoval, nejsme přece nuceni k tomu, abychom vymazali telefonní čísla a e-mailové adresy lidí na druhé straně společné hranice. Domnívám se, že vazby jsou silné a bez problémů přežijí i koronavirovou dobu.

Při těchto akcích jsem vždy narážel na něco, co považuji za dlouho překonanou věc: český komplex méněcennosti vůči většímu německému sousedovi. Zdá se, že tento mindrák je u mnoha mých českých přátel – i u těch, kteří se mnou už roky diskutují jako rovný s rovným – stále ještě zakořeněn. Což mě štve.

Na jednom z těchto virtuálních česko-německých srazů přišla řeč na zdravotněpolitický chaos

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Polemika

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější