Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohli by Západ učit, jak vypadá válka. Jak Ukrajinci i díky pomoci z Pobaltí zesilují armádu

Záběr (pravda, umělecky dotažený v počítači) ze cvičení průzkumné jednotky ukrajinské námořní pěchoty. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
Záběr (pravda, umělecky dotažený v počítači) ze cvičení průzkumné jednotky ukrajinské námořní pěchoty. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Útok ruské vojenské rozvědky ve Vrběticích překryl soustřeďování ruských vojsk u ukrajinských hranic. Největší napětí v regionu od války před necelými sedmi lety nabízí otázku, jak je připravená Ukrajina. Bližší pohled ukazuje, že za východními hranicemi NATO vyrostla bojově zkušená armáda s frontovými důstojníky, která se blíží standardům Aliance.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kolik techniky Rusko poblíž ukrajinských hranic v posledních týdnech rozmístilo, ukazuje například satelitní fotogalerie zveřejněná listem Wall Street Journal (WSJ). Ruských vojáků tamtéž jsou desítky tisíc, šéf unijní diplomacie Josep Borrell mluvil – ovšem bez důkazů – o sto tisících vojáků, původně o 150 tisících.

Borrell mohl nadsazovat a objevují se už i zprávy o stahování, ale ruská vojenská mašinerie v pohybu je. Exvelitel sil NATO v Evropě, generál Philip Breedlove, nad snímky WSJ řekl, že nenaznačují okamžitou ruskou akci, ale že Moskva má řadu vojenských možností, co s rozmístěnými jednotkami dělat, a že by jí stačily k dosažení vzdušné nadvlády nad případným regionálním bojištěm.

Rusko se rozhodlo zkusit, kam mu dovolí zajít nová administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, ale je tu ještě jedna věc: velmi se mu nelíbí ukrajinské námluvy se Západem. A ukrajinská armáda už po této cestě jde.

Na cestě. Bude ještě dlouhá

Na jaře 2014 byla v dezolátním stavu po všech stránkách. Proti ruskému útoku na Krym neměla šanci, při válce na východě Ukrajiny hrála už větší roli, ale značnou tíhu bojů nesly dobrovolnické a mnohdy výrazně nacionalistické skupiny.

Jenže to už je přes šest let. A Ukrajinci během nich nezaháleli.

„Nejvýrazněji materiálně, výcvikem i schopnostmi posílily pozemní, a hlavně speciální síly,“ řekl Deníku N Lukáš Dyčka, který školí na Baltic Defence College v Estonsku vyšší alianční důstojníky a v poslední době i ukrajinské majory a podplukovníky. „U důstojníků do těchto hodností je vidět posun v mentalitě vojáků a velký rozdíl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější