Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlepšující se čísla o vývoji epidemie v Česku skrývají tři znepokojivé zprávy

Poprvé od září 2020 se denně z nemocnic propouští více covidových pacientů, než se jich tam přijímá. Významně klesá obsazenost JIP. Úmrtí s covidem je sice pořád velmi mnoho, ale také jich den za dnem ubývá.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už několik týdnů se epidemická situace v Česku zlepšuje. Zároveň je pořád vážná – to proto, že se zlepšujeme z katastrofálního stavu, což nemůže proběhnout rychle. Skoro všechny důležité ukazatele však signalizují příznivý vývoj. V tomto článku upozorníme na tři, u nichž tomu tak není; ty jsou příznakem možných budoucích potíží.

Nejprve se ale budeme věnovat reprodukčnímu číslu R. To v posledních dnech začalo růst, a překročilo dokonce kritickou hranici 1. Přesto mezi zhoršující se ukazatele nepatří! Nynější hodnota

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Data o covidu

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější