Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda našla 161 milionů na sledování mutací, vezme je vědcům. „Naprosto nelogické a neseriózní,“ kritizuje Tachezy

Na sekvenování se bude podílet třeba i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se zapojila už do pomoci s testováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na sekvenování se bude podílet třeba i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se zapojila už do pomoci s testováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po měsících naléhání vědců i Bruselu přichází Česko s ucelenější strategií sledování mutací na svém území. Díky tomu může mít lepší přehled o tom, zda se v Česku nevyskytují nebezpečnější varianty koronaviru a jak na ně reagovat. Stát vyčlenil pro laboratoře na čtení genetické informace viru přes 161 milionů korun, vědci se ale zlobí, že peníze mají jít z rozpočtů na vědu a výzkum. „Je to věc národní bezpečnosti. Jiné státy nám mohou například zavřít hranice, i když tady zrovna nebudeme mít tragická čísla. Jen proto, že nevíme, co zde máme za mutace,“ upozorňuje biochemik Jan Konvalinka.

S postupem epidemie se koronavirus proměňuje a šíří se jeho nové mutace. Minulý týden například u dvou lidí z Varnsdorfu laboratoře potvrdily takzvanou brazilskou variantu. Zatím není jasné, jak k ní nakažení Severočeši přišli. V zahraničí to ale být nemohlo, nikam necestovali.

V jejich případě jde o mírnější podobu viru (zachycenou poprvé v Brazílii), než je ta, která stojí za nynější prudkou vlnou epidemie v jihoamerické zemi. „Jeden z nakažených ale onemocněl covidem podruhé – poprvé před Vánoci, teď v březnu znovu. Takže po prvním onemocnění rozhodně nebyl proti této variantě chráněný,“ upozorňuje na zrádnost různých mutací viru šéfka hygieniků Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Nové varianty mohou být nakažlivější, odolnější proti vakcíně nebo protilátkám nebo třeba způsobovat těžší průběh nemoci – to se naštěstí nakažených z Ústeckého kraje netýkalo. Virus mutuje přirozeně – když při množení v těle hostitele rychle kopíruje svou genetickou informaci, ve výsledném kódu se mohou některá písmena změnit. Vědci už na celém světě zaznamenali tisíce mutací, řada z nich není nebezpečnější než původní varianta.

Česko má však s novými podobami koronaviru vlastní nešťastnou zkušenost: už od prosince se začala zemí nepozorovaně šířit britská mutace, která pak pravděpodobně zavinila dramatický nárůst onemocnění, hospitalizací a úmrtí. „Kdybychom měli informaci, že už tu na začátku prosince byla, pravděpodobně bychom jako lidé i vláda postupovali jinak,“ připustil nedávno při svém odvolání z čela ministerstva zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Že je potřeba systematicky sledovat výskyt různých podob viru na našem území, upozorňují vědci už několik měsíců. Přesto stát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Česko, Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější