Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se rozdělují vakcíny, proč jich mají praktici málo a komu se otvírá závora v očkovacích místech

Očkování proti covidu je historicky jedinečnou akcí, která má řadu neznámých. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování proti covidu je historicky jedinečnou akcí, která má řadu neznámých. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku začala 27. prosince veliká „operace očkování“, která je v historii svým způsobem jedinečná. Redakce Deníku N mluvila s několika zdroji zevnitř ministerstva zdravotnictví i z jeho okolí a pokusila se poskládat komplexnější obraz, než jaký je běžně viditelný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Redakce se v rozhovorech s několika zdroji blízkými řízení očkování pokusila najít odpovědi na řadu otázek týkajících se jak jednotlivých vakcín, tak i celé „operace očkování“: jak se vakcíny u nás vlastně rozdělují, co se děje s nevyočkovanými dávkami, proč nemohou víc vakcín dostávat praktičtí lékaři nebo jaké jsou další očkovací plány a scénáře pro případ, že se dodávka zpozdí či znehodnotí. Všechny zdroje jsou redakci známé a spolehlivé, vzhledem k citlivosti tématu se rozhodly zůstat v anonymitě.

Vysvětlení, jak systém funguje, musíme začít od typů vakcín, protože s každou z nich je spojená jiná logistika a jiné problémy. V Česku se v současnosti očkuje třemi různými vakcínami proti covidu. Jsou to Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, Vaxzevria od AstraZeneky a covid-19 Vaccine od Moderny. Nově k nim přibyla covid-19 Vaccine Janssen od společnosti Johnson & Johnson, kterou už dostávají první praktikové do ordinací.

Comirnaty: jak švýcarské hodinky

Comirnaty je v současnosti i v blízké budoucnosti v Česku tou hlavní vakcínou. Do konce června by mělo přijít téměř pět milionů dávek, takže na této vakcíně je z velké části postavená stávající česká očkovací strategie. Látka od Pfizeru/BioNTechu je zároveň také jedinou vakcínou, u které až do zmíněného konce června známe přesné dodávky pro jednotlivé týdny, doslova na počet krabic. Opravdu jisté není samozřejmě nic, vždy může nastat nějaký výpadek, ale Pfizer s BioNTechem zatím své dodávky do EU proti svým původním závazkům pouze navýšily, takže naděje, že se nyní nesníží, je velká. (Dočasný výpadek nastal v celé EU na přelomu ledna a února, protože společnosti zvyšovaly své výrobní kapacity, výpadek pak ale do několika týdnů nahradily.)

Zatím jediná skutečná chyba v dodávkách Comirnaty do Česka od začátku očkování v prosinci 2020 se stala podle jednoho ze zdrojů předminulý týden, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesty vakcín

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější