Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvyknout si na zběsilé tempo ve Slavii může trvat i roky. Receptem je hodně kilometrů i spánku, hráči jsou vícebojaři

Jindřich Trpišovský dokáže z každého hráče vydolovat maximum, které odvádí pro tým. To je i příklad rumunského šikuly Nicolaea Stancia. Foto: ČTK / Deml Ondřej
Jindřich Trpišovský dokáže z každého hráče vydolovat maximum, které odvádí pro tým. To je i příklad rumunského šikuly Nicolaea Stancia. Foto: ČTK / Deml Ondřej

Slavia drtí soupeře velmi náročným stylem hry, kvůli kterému se trenér Trpišovský v minulosti rozloučil už s několika výraznými postavami týmu. Jenže výsledky hovoří za vše: sešívaní mají na dosah semifinále Evropské ligy a ještě mnohem blíže jsou ke třetímu titulu v české lize v řadě. Deník N oslovil sportovního lékaře Jaroslava Větvičku a kondičního trenéra Martina Košťála, aby se pokusili vysvětlit, proč Slavia fyzicky dominuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Fotbalovou Slavii čeká odvetné utkání proti londýnskému Arsenalu o postup do semifinále Evropské ligy. Pro tým Jindřicha Trpišovského to bude už 42. utkání v ročníku, který téměř volně navázal na minulou, koronavirem ovlivněnou sezonu. Ostatně celosvětová pandemie přerušila na podzim i probíhající ročník, takže elitní kluby hrají pravidelně dvě utkání za týden.

Trenéři všech klubů navíc museli improvizovat, protože třeba zimní přípravy, na které jsou vrcholoví sportovci zvyklí, se rázem musely logicky změnit nebo zcela vypustit. „Je to podstatná změna. Hráči dostali deset dnů dovolené se dvěma dny nějaké lehké přípravy,“ vyprávěl v prosinci Trpišovský pro Českou televizi.

„Pak budeme mít zhruba týden na trénink a pak týden na přípravu na ligu. Je to pro nás úplně nový model, který tu nikdy nebyl. Bude to pro nás experiment,“ dodal v současnosti nejlepší český trenér. Opory Slavie nastoupily v součtu s reprezentačními zápasy dosud už k více než čtyřem desítkám zápasů, ve kterých v drtivé většině svého soupeře fyzicky předčili.

Třeba naposledy v nedělním derby proti Spartě, kdy všichni očekávali, že Provod a spol. budou unavení po duelu v Londýně, a hlavně následném cestování do Prahy. Výsledek? Slavia porazila Spartu 2:0 a ještě více se přiblížila třetímu titulu v řadě.

Takovou nálož nevydrží každý

Deník N oslovil sportovního lékaře Jaroslava Větvičku a také kondičního trenéra Martina Košťála, aby se pokusili poodhalit, proč je tým Jindřicha Trpišovského tak moc dominantní, co se týče fyzické připravenosti i proti mnohem movitějším a věhlasnějším týmům. Což v posledních sezonách sešívaní předvedli nejen proti Arsenalu, ale minulou sezonu v Lize mistrů i třeba proti Barceloně nebo Dortmundu.

„Takovou nálož

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější