Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do čínského rozhlasu a zase zpátky. Propaganda z Pekingu si pomáhá českými dezinformátory, pak to sdílí ambasáda

"Strana metastázuje. Nervová soustava ohrožuje tělo signály, kterých je tolik, že mu hrozí zahlcením." Foto: Jason Lee, Reuters
„Strana metastázuje. Nervová soustava ohrožuje tělo signály, kterých je tolik, že mu hrozí zahlcením.“ Foto: Jason Lee, Reuters

Čína si svůj obraz v Česku snaží vylepšit sdílením pozitivních článků. Její ambasádě je přitom jedno, odkud text převezme nebo kdo jej napsal. Sdílí tak i nepodepsaný obsah od dezinformačních serverů. Příkladem je AC24, kde Čínu velebí anonymní články.

I nepodepsaný text na dezinformačním serveru je pro čínskou ambasádu v Praze lákavý. Důležité je vyznění ve prospěch Pekingu.

Dezinformační server AC24 v článku se stejným titulkem řeší, jak se spoluprací s Čínou přetváří Asie. Velmi pozitivně laděný text se nevyhnul ani otázce Ujgurů, kteří podle řady (jiných) svědectví trpí plošným sledováním, jsou zatýkáni a internováni v pracovních a převýchovných táborech. Příslušníci této minority jsou v převýchovných táborech biti a psychicky týráni.

Jenže tyto informace v článku AC24 nezazní. Podle redakce – protože článek není podepsaný – Ujgury používají USA v tažení proti Pekingu. Informace o převýchovných táborech a dalších represích text pomíjí. Stal se tak ideálním kandidátem na to, aby jej čínská ambasáda začala propagovat na svých kanálech, třeba na sociálních sítích Twitter či Facebook.

„Čínské ambasády mají v Česku i na Slovensku problém se dostat do mainstreamových médií. Víme o případech z minulosti, kdy byly snahy vydat článek podepsaný velvyslancem odmítnuty,“ vysvětluje odborník na Čínu Filip Šebok z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Volba tak může padat na nekvalitní či dezinformační média, kde články nemusí podléhat bedlivé redakční kontrole. „Přítomnost v médiích je jeden ze způsobů, jak velvyslanci prokazují svou aktivitu ústředí. Většinou takové produkci chybí kreativita nad rámec recyklované oficiální rétoriky,“ říká Šebok.

V případě již zmíněného AC24 nemuselo jít o placenou spolupráci a text se mohl prostě hodit. Majitel a zakladatel webu AC24 Ondřej Geršl Deníku N řekl, že články o Číně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější