Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soudci měli mluvit hned, nebo mlčet navždy. Pokud se Mynář ptal nevhodně, měli ho vypoklonkovat, říká Kněžínek

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se domnívá, že soudci, kteří měli čelit snahám o ovlivnění ze strany Hradu, to měli buď ohlásit už tehdy, nebo „mlčet navždy“. Věří, že stanovisko Miloše Zemana by mohlo uklidnit velkou „hysterii“.

Podle předsedy pirátského klubu Jakuba Michálka je jednou z možností, jak zabránit tlaku na soudce, zřízení Rady soudnictví. Nezávislého orgánu, kde by soudci mohli nahlašovat nestandardní jednání. Vy byste to podpořil?

Rada soudnictví se současnou situací vůbec nesouvisí. Pokud by existovala, tak si troufám tvrdit, že to nebude probíhat jinak, než jak to probíhá teď. Nikdy nezabráníte tomu, aby se soudci setkávali s dalšími představiteli veřejného života, ať už na přátelské bázi, nebo na jiných setkáních. Podstatné je, aby se schůzky udržely v určitém rámci, ale ten si musí uhájit soudci. Aby se nedebatovalo o kauzách, které projednávají, a aby soudci takovou debatu odmítli.

Soudci spíš nevědí, na koho se obrátit. Na koho se může obrátit předseda Nejvyššího správního soudu, pokud mu prezident nabídne post předsedy Ústavního soudu výměnou za nějaký ústupek?

Spíš bych řekl, že o tom má hned promluvit, nebo – když to řeknu zjednodušeně – „navždy mlčet“. Problematický je především odstup, se kterým obvinění nyní přicházejí. Pak se v té věci dá těžko zorientovat. Pokud by se jednalo o nějaký brutální zásah

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější