Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč by mohl Babiš skončit už příští týden a proč se to nestane

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Tvrdoně: Čistě teoreticky může být politika jednoduchá. Vláda vládne, dokud má většinu. Pokud ji ztratí, skončí. Během včerejška se v Poslanecké sněmovně objevila většina, která by mohla téměř okamžitě vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Ten ale může zůstat v klidu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Komunisté v úterý oznámili, že končí s tolerancí vlády Andreje Babiše. Vyvrcholily tak jejich snahy z minulých měsíců pomalu, ale jistě se od vlády odpoutávat a začít vystupovat razantněji.

Spolu s vypovězením tolerance se nechala KSČM slyšet, že sice sama nebude navrhovat vyslovení nedůvěry vládě, pokud by ho ale vyvolaly další strany, přidá se. Za běžné situace by šlo o velmi důležitý zlom.

Kabinet by totiž mohl ztratit důvěru Sněmovny a sbalit si svá fidlátka. Když se podíváme na sílu jednotlivých klubů, najdeme většinu, která by mohla proti Babišovi zvednout ruku třeba příští týden.

Vlády v Česku končí několika způsoby. Uplynutím volebního období, rezignací premiéra nebo vyslovením nedůvěry Poslaneckou sněmovnou. K poslednímu ze zmíněných instrumentů je zapotřebí získat v dolní komoře alespoň 101 hlasů poslanců.

Po úterku se zdá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější