Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Venezuelané v USA vzkazují rodinám doma: Jde o všechno, prosíme, vydržte!

Venezuelanka Karen Laresová pochází z Valencie, třetího největšího města v zemi. Se svým mužem Reinaldem chodí v USA demonstrovat proti Nicolásovi Madurovi. Na snímku je v takovém pochodu v Miami. Foto: archiv Karen Lares.
Venezuelanka Karen Laresová pochází z Valencie, třetího největšího města v zemi. Se svým mužem Reinaldem chodí v USA demonstrovat proti Nicolásovi Madurovi. Na snímku je v takovém pochodu v Miami. Foto: archiv Karen Lares.

Před zoufalou situací doma utekli do Spojených států. Teď odtud sledují dramatický boj o moc v rodné zemi mezi diktátorem Madurem a předsedou parlamentu Guaidóem, který se prohlásil prezidentem. A pokaždé když přijde nová zpráva, bojí se, že se stalo něco zlého. Deníku N popsali, jak mají strach a proč se modlí, aby to tentokrát dobře dopadlo.

Karen Laresová (43)

ekonomka, ředitelka firmy, z venezuelské Valencie

V USA: 8 let

„Ve Venezuele mám mámu, tátu a sestru. Jsou chudí, někdy neteče voda, někdy nejde elektřina a nesvítí světlo. Posílám mámě každý měsíc jídlo – kávu, těstoviny, rýži, prostě základní věci. Ve Venezuele je to těžké koupit, a když to seženete, je to strašně drahé.

Ceny jsou tak vysoké, že kdybychom to převedli, tak je to asi jako kdybyste měli plat tisíc dolarů a balíček kávy stál 700 dolarů. Například moje máma je univerzitní profesorka a za svůj plat si může koupit jen jedno plato vajíček.

Jezdí za mnou do Ameriky každý rok na dva tři měsíce. Zkouším ji přemluvit, aby tu se mnou zůstala žít. Nechce. Pro starší lidi je těžké začít život v jiné zemi. Ve Venezuele má svůj byt, práci, přátele, sestru, sousedy. Je to její svět, kterému rozumí a ve kterém se vyzná.

Já mám tady o situaci ve Venezuele víc informací než lidé tam. Tam jsou tři státní televizní programy, kde lidem tají, co se doopravdy děje. Třeba neodvysílali ani to, že Juan Guaidó je prozatímní prezident. A tak odsud posílám přes aplikaci Instagram zprávy o všem, co se tu dozvím.“

„Mladí lidé utíkají z Venezuely, jak můžou. Nevidí budoucnost, v zemi je spousta smutku. Moje rodina se rozprchla do Chile, Peru, Kolumbie a USA, někdo letadlem, jiný autobusem. Ztratili naději.

Stýská se mi po staré Venezuele. Lidi tam byli šťastní a přátelští. Ke spokojenému životu jste nepotřebovali moc peněz. Tady v Americe člověk pořád jenom pracuje a na samotný život nemá moc času.

To, co se děje teď, je světlo ve tmě. Guaidó je mladý člověk a to je důležité. Patří do generace, která vyrůstala pod Chávezem, a tak rozumí tomu, co se tehdy dělo. Není zkorumpovaný.

Kdybych mohla promluvit k lidem ve Venezuele, řekla bych jim tohle:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Venezuelská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější