Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O čínské odvetě kvůli Huawei neví ani PPF, ode mě Zeman informace nedostal, tvrdí ministryně Nováková

Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministryně průmyslu Marta Nováková nemá na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana informace, že by Čína chystala vůči českým firmám odvetu za kauzu Huawei. Řekla to v rozhovoru pro Deník N.

Před firmou Huawei varoval Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a označil ji za bezpečnostní riziko. Technologie této společnosti by měly podle doporučení úřadu zmizet z klíčové státní infrastruktury.

Prezident Zeman tvrdí, že tento krok není opodstatněný a může ohrozit investice českých firem v Číně. „Podle informací, které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, ta by měla zasáhnout několik oblastí,“ prohlásil Zeman na TV Barrandov. Jmenoval tehdy přímo společnosti Škoda Auto a PPF.

Takové signály ale ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nemá. „Budou Číňané postihovat německý Volkswagen (Škoda Auto je součástí německého koncernu, pozn. red.) za to, že si v Česku někdo vzpomněl, že Huawei není bezpečný? Měla jsem schůzku s PPF, ale ani tam nezaznělo, že by cítili nějaký konkrétní dopad,” řekla v rozhovoru pro Deník N.

PPF na schůzce podle Novákové pouze vyjádřila obavy, aby Čína nějaké kroky neudělala. Schůzka se přitom neměla týkat kauzy Huawei, nýbrž připravované cesty do Indie, Singapuru a Thajska, kam letěla delegace s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Samozřejmě sledují, jestli je politika neovlivní. Ale ani od nich nemám nejmenší signál, že by jim někdo něco nedal, neumožnil, zakázal. Nic takového,“ dodala ministryně.

Se zástupci Škoda Auto Nováková nemluvila. Upozorňuje však, že v Číně za Škodovku investuje německá automobilka Volkswagen. „Pan prezident má pravděpodobně nějaké informace, které my nemáme a nemůžeme o nich spekulovat,“ dodala.

S prezidentem ministryně podle svých slov o situaci kolem firmy Huawei vůbec nemluvila. 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Huawei

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější