Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pořadatel hradních bálů si stěžoval na Zaorálka u Zemana i Hamáčka. Za Birkeho by měl větší šanci na dotace

Oldřich Lichtenberg (vpravo) a Michal David na říjnové schůzce s Milošem Zemanem. Foto: Facebook Miloše Zemana
Oldřich Lichtenberg (vpravo) a Michal David na říjnové schůzce s Milošem Zemanem. Foto: Facebook Miloše Zemana

Jedním z aktérů výměny ministrů za ČSSD byl muzikálový producent Oldřich Lichtenberg. První ji veřejně oznámil, navíc prosazoval odvolání ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Vyčítal mu, že nepodporuje komerční kulturní aktivity. Podnikatel se také dlouhou dobu zná s Janem Birkem, který měl Zaorálka ve funkci původně nahradit.

Po sjezdu ČSSD se objevily spekulace o vládní rošádě, nikdo z politiků je však nechtěl komentovat. Potvrdil je až spolumajitel Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg.

„Novým ministrem kultury bude jmenován Jan Birke, který ve funkci vystřídá Lubomíra Zaorálka. S panem Birkem se znám léta a jsem přesvědčený, že bude dobrým ministrem a vedení oblasti kultury se opět vrátí do správných rukou,“ tvrdil ještě v neděli na Frekvenci 1 Lichtenberg s tím, že o tom mluvil s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke se od chvíle, kdy potvrdil, že by se mohl stát příštím ministrem kultury, netajil, že by chtěl rozšířit státní podporu na komerční kulturní projekty.  „Do jisté míry to budu chtít rozšířit i o nedotační sféru kultury, která je nezávislá sama o sobě, protože teď byla odsunuta,“ popsal Birke v rozhovoru pro Deník N. Mezi takové podniky spadá právě i Lichtenbergovo Divadlo Broadway a jeho dvě produkční agentury.

Birkeho nástup do Nostického paláce ale nakonec padl. Jan Hamáček našel nového adepta na šéfa diplomacie a Lubomír Zaorálek může dál vést ministerstvo kultury. Aktuální vládní rošáda ale opět nasvítila postavu producenta a podnikatele Oldřicha Lichtenberga a jeho vliv na vrcholné české politiky.

Nezájem a výčitky

Lichtenberg si vzal Zaorálka na mušku poté, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější