Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Víme, jaká hesla používají na webu komunisté, okamurovci, Agrofert či prezident Zeman

Kresba: Strach.cz
Kresba: Strach.cz

Redaktoři nejmenovaného českého veřejnoprávního rozhlasu zjistili, že hackeři obchodují s e-maily a hesly téměř tisícovky zdejších ministerských úředníků, politiků či pracovníků justice. Další podrobnosti odhalil satirický web Strach.cz.

Poslanec Jan Farský nakupoval na internetu. Zaregistroval se na webu uplnenejlevnejsizarovkynasvete.ru a objednal si skartovačku na kancelářské sponky za 99 korun. Skartovačka nepřišla, zato spamů začal dostávat po tunách. Největší problém byl ovšem v tom, že při registraci použil poslanecký e-mail. Během následující vteřiny mu bylo ukradeno heslo, posléze bylo sexuálně zneužito k odesílání erotických nabídek všem kontaktům v adresáři mailu a nakonec skončilo zneuctěné v databázi kradených hesel. Tam ho našli i redaktoři Českého rozhlasu. Poslanci Farskému proto zavolali:

Kupoval jste skartovačku?
Ano, ale jen na sponky. Ty se nesmí dávat do normální skartovačky a pak nevím, co s nimi.

Použil jste při registraci poslanecký mail?
Nevím, je to možné. Jsem registrovaný v hodně e-shopech, takže už ani nevím, kde jsem použil poslanecký mail a kde e-mail starosty Semil.

Zdá se vám web uplnenejlevnejsizarovkynasvete.ru bezpečný?
Bylo na něho kladné hodnocení na webu megasupereshopyzdarma.ru

Víte, že vaše přihlašovací údaje unikly na internet?
Už zase?

Nekontaktoval vás úřad pro kybernetickou bezpečnost?
Ti mi volají pořád. Neustále pořádají zbytečné bezpečnostní semináře, ale aby mě varovali před uplnenejlevnejsizarovkynasvete.ru, to ne.

Používáte pořád to samé heslo?
Samozřejmě, že ne. Pravidelně ho měním.

Jak často?
Každý rok. Mám na to sofistikovaný systém. Vždycky to poslední dvojčíslí přidám za to heslo. To je také zvoleno tak, abych ho nezapomněl.

Heslo, které uniklo, bylo Honza16. Vaše současné heslo je Honza19?
Tak tohle si úřad pro kybernetickou bezpečnost už zodpoví!

Poslanec Farský ovšem není jediný, kdo má na webu problém s hesly. Přihlašovací údaje ke služebnímu e-mailu se na internetu objevily i u ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten ovšem celý problém vyřešil elegantně. Zveřejněné heslo není a nikdy nebylo jeho. A navíc si ho hned po krádeži změnil. Asi nejznámější incident se stal někdejšímu premiéru Bohuslavu Sobotkovi, z jehož nabourané schránky rozesílali hackeři urážlivé e-maily všem světovým státníkům. Včetně pozvánek na skupinový sex a návodů na ovládnutí světa. Zajímavé je, že na tuto aktivitu českého premiéra nikdo během dlouhých měsíců neupozornil. Naopak, přišlo dokonce několik odpovědí a nabídek ke spolupráci.

A jak jsou na tom poslanci s kybernetickou bezpečností dnes? Provedli jsme malý průzkum.

Poslanci hnutí ANO si hesla mění poctivě a pravidelně. Vždy první pondělí v měsíci je jim zasláno z ústředí Agrofertu a jeho součástí jsou malá a velká písmena, číslice a aktuální sleva jeho produktů v obchodních řetězcích. I piráti se vyžívají v častých obměnách svých hesel. Většinu z nich motivuje motto jejich strany na firemním praporu: Kdo má heslo pod padesát znaků, je salát! Součástí jejich hesel jsou kromě písmen a číslic také znaky sanskrtu, latinské abecedy, azbuky a písmena z Voynichova rukopisu. Navíc si heslo mění každou hodinu. Tato bezpečnost má bohužel i své nevýhody, piráti tráví většinu pracovní doby ve Sněmovně zadáváním hesel.

Opačný extrém jsou komunisté. Už léta používají stejná hesla: Se Sovětským svazem na věčné časy, Proletáři všech zemí, spojte se, Sovětská armáda – strážkyně míru. Nejbezpečněji se tak jeví asi heslo Úkoly … sjezdu KSČ splníme, kde aspoň jednou za čtyři roky změní číslice. Značně ulehčenou práci pak mají v SPD. Heslo existuje pouze jedno, zná ho pouze Tomio Okamura a nikomu ho neřekne. V praxi to vypadá tak, že poslanci jeho hnutí chodí za Tomiem s notebooky a on je do jejich poslaneckých schránek osobně přihlašuje.

KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají tradičně jedno společné heslo a pořád se o něj hádají.

Zvláštní bezpečnostní kapitolou jsou premiér a prezident. Andrej Babiš, známý svým tříkilovým poznámkovým blokem, e-mail prakticky nepoužívá. S voliči komunikuje zásadně prostřednictvím sociálních sítí a PR týmu, ministry úkoluje osobně a poslancům hnutí ANO dává úkoly někdo z holdingu. Prezident e-mail využívá, ale jak se sám přiznal, heslo si nepamatuje. Co tedy dělá, když se chce přihlásit do své schránky? „Čeští ajťáci jsou čučkaři. No tak já volám do Moskvy kvalitním ruským ajťákům.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější