Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jásot, že vašemu dítěti vyšly ve škole negativní testy, není namístě. Jsou pro něj totiž naprosto nevhodné

Děti školou povinné čekají v září další kola testování. Pokud nejsou očkované, neprodělaly covid, nebo ho neodmítnou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Děti školou povinné čekají v září další kola testování. Pokud nejsou očkované, neprodělaly covid, nebo ho neodmítnou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Glosa Jany Ustohalové: První den testování na školách ukázal, že státem nakoupené testy se pro děti vůbec nehodí. Rodinám tak nezbude než doufat, že se ze škol znovu nestanou ohniska nákazy a že rotační výuka jako svérázná karanténa bude fungovat.

Je 7.40 pondělí ráno a tento školní rok jdou „poprvé“ do školy už potřetí i děti ze základní školy v centru Brna. Do tříd sice měly přicházet plynule v rozmezí asi dvaceti minut, ale to nezabránilo tomu, aby se před školou shromáždilo několik desítek rodičů, kteří děti doprovázejí. Naštěstí všichni mají respirátory, děti vzorně roušky, před vchodem do školy stojí dva učitelé, kteří každému stříknou na ruce dezinfekci.

Nejdřív děti odcházejí samy do tříd, kde budou testované. Po chvíli je následují rodiče, kteří mohou u testů asistovat. Moravské školy totiž dostaly složitější testy Singclean místo jednodušších LEPU testů. Singclean jsou také zřejmě méně spolehlivé.

A jak se vzápětí ukáže, chtít po devítiletých dětech, aby si hrály na malé chemiky, jak to prezentoval bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný, může jen člověk, který takto malé děti nikdy neviděl v akci.

Jedna ze třetích tříd se testuje v jídelně. Děti jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Školství

Zdravotnictví

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější