Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanův výrok o vraždě novináře: Birke jen kroutil hlavou, Vondráček se prý smál něčemu jinému

Prezident Miloš Zeman s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem. Foto: ČTK/Šulová Kateřina
Prezident Miloš Zeman s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Výroky prezidenta Miloše Zemana připomínající likvidaci novinářů opoziční poslanci odsuzují. Někteří zákonodárci z řad SPD, ANO a KSČM pro ně ale mají pochopení. Například komunistický poslanec Zdeněk Ondráček by prý volil ještě tvrdší slova. Místopředsedovi zahraničního výboru Jiřímu Kobzovi (SPD) to zase přišlo jako dobrý vtip. Poslanec Milan Janulík (ANO) připomněl, že prezident má rád černý humor. Předseda Sněmovny Radek Vondráček, který se na místě prezidentovu výroku smál, pak upřesnil, že ho pobavilo jednání hlavy státu.

Prezident Miloš Zeman při odchodu ze sněmovny, kde pronesl projev k projednávanému rozpočtu, opět hovořil na téma likvidace novinářů. Hovořil o fotce, která je podle něj „krásná“, protože je na ní on a vedle jeho hlavy bublina s nápisem: „Mám rád novináře. Možná že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví.“ Narážel tím na případ novináře Džamála Chášukdžího, který byl zavražděn na velvyslanectví Saúdské Arábie v Turecku.

Výrok hlavy státu rozdělil poslance na dvě části, jedna jeho slova odsoudila, tu druhou naopak pobavila. Zemanovým slovům se přímo na místě zasmál předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Později pro Deník N tvrdil, že se vlastně nesmál onomu vtipu. „Smál jsem se tomu, že když si to pan prezident chce říct, tak si to řekne,“ shrnul Vondráček s tím, že to neočekával.

„Voda je mokrá, nebe je modré, ženy jsou krásné a pan prezident a novináři se prostě nemají rádi a dávají si to sežrat při každé příležitosti. Asi s tím ani já jako předseda Poslanecké sněmovny nic neudělám, chtělo by to nadhled a smíření na obou stranách,“ odpověděl Vondráček na dotaz, jestli mu slova hlavy státu připadají vhodná.

Poměrně shovívavý je i Vondráčkův spolustraník Miloslav Janulík. Prezident podle něj použil nadsázku a má právo na svůj způsob humoru. „Jemu to možná připadalo vtipné a novinářům to třeba vtipné nepřipadá,“ řekl Deníku N Janulík. Upozornil, že na místě nebyl. „Když tam jste a vnímáte i mimosmyslově duch toho všeho, tak to může být docela vtipné. Je to prostě černý humor,“ upřesnil Janulík. Prezident to podle něj asi takto cítil.

„Osobně mi je sice blízký černý humor, ale myslím, že v této konkrétní věci se to nehodí,“ sdělila Deníku N poslankyně Taťána Malá (ANO).

Pochopení pro prezidenta mají poslanci SPD či KSČM. 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chášukdžího vražda

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější