Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanovci 2.0

ČSSD musí být podle Jana Hamáčka srozumitelná, jeho vyzývatel ze sjezdu Tomáš Petříček proto musí opustit ministerskou funkci (na snímku nově zvolení místopředsedové strany). Foto: ČTK
ČSSD musí být podle Jana Hamáčka srozumitelná, jeho vyzývatel ze sjezdu Tomáš Petříček proto musí opustit ministerskou funkci (na snímku nově zvolení místopředsedové strany). Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Další týden přináší konec dalšího ministra. Odchod Jana Blatného i Tomáše Petříčka přitom mají mnoho společného. O chystaném odvolání obou si několik týdnů cvrlikali vrabci na střeše, oba museli rozhodnutí svých stranických šéfů potupně oficiálně oznámit sami, Babiš ani Hamáček svůj krok nedokázali věrohodně zdůvodnit a hlavně – pád obou ministrů si přál prezident.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Že je Petříčkův konec jen otázka času, bylo jasné už dlouho. Že se čeká na stranický sjezd ČSSD, o tom se mluvilo taky. Že bude ale Petříčkův odstřel první věc, kterou provede ve funkci potvrzený Jan Hamáček poté, co proti němu Petříček kandidoval – to asi čekal málokdo.

Oficiální zdůvodnění Petříčkova odchodu potřebou, aby byla sociální demokracie „srozumitelná“, nebudí důvěru. Ministr zahraničí sice proti Hamáčkovi do čela strany kandidoval s jiným postojem vůči případné další spolupráci s Babišem po volbách, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by po porážce neakceptoval většinový názor.

Skutečný důvod tak bude s největší pravděpodobností stejný jako u Blatného. Petříček musel jít proto, že křížil plány prezidentu Zemanovi. Nasvědčuje tomu i fakt, že do vlády má naopak nastoupit Jan Birke, který mimo jiné lobboval za účast Ruska i Číny v dukovanském tendru a byl ve hře už předloni v létě coby pro Zemana přijatelný kandidát do čela resortu kultury během krize kolem odvolání Antonína Staňka.

Je-li ale prvním – a tudíž symbolickým – krokem nově zvoleného vedení sociální demokracie rituální oběť božstvu sídlícímu na Hradě, ukazuje to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější