Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Má dobré vztahy se Zemanem, o vazbách na Čínu odmítá mluvit. Kdo je Jan Birke, který má vést ministerstvo kultury?

Jan Birke. Foto: ČTK
Jan Birke. Foto: ČTK

Novým ministrem kultury se má stát dlouholetý starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD). Zdatný vyjednávač, který má dobré vazby s Čínou, předsedou strany Janem Hamáčkem i prezidentem Milošem Zemanem. Zkušenosti v kultuře mu ale chybí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O Birkeho dobrých vztazích s Hradem svědčí už Zemanova názorová otočka. Zatímco starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu prezident odmítl ministrem kultury jmenovat s argumentem, že se kulturou nikdy nezabýval, a proto prý není pro tuto funkci kompetentní, u Birkeho tento problém nevidí.

„Pokud by k těmto změnám došlo, pak já nebudu ten, kdo by například oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka. Pan Birke jako skvělý starosta Náchoda bude vynikající ministr kultury,“ řekl v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz Zeman. Rozdíl je podle něj v tom, že Birke je oproti Šmardovi „daleko zkušenější“.

Birkeho postoje z kauzy kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka dokreslují jeho loajalitu. Když v květnu 2019 chtěly Staňkovo odvolání kulturní organizace a významné osobnosti, Birke za svým spolustraníkem stál, stejně jako Hamáček i Zeman.

I později, když se kvůli Zemanovu odmítnutí jmenovat Šmardu ve straně vzmáhala silně kritická nálada a někteří volali po odchodu sociální demokracie z vlády, stál Birke za předsedou Hamáčkem i za vládou.

„Odejít z vlády a zachovat se alibisticky umí každý a je to velmi nezodpovědné k lidem v této zemi,“ řekl tehdy v rozhovoru pro XTV. Podle Birkeho měla strana zůstat ve vládě, přestože jí Zeman nevyhověl. Starosta Náchoda také prohlásil, že Zeman ani premiér Andrej Babiš nejsou politickými soupeři strany.

Dobré vztahy s Hradem má Birke dodnes. Když se letos v únoru vyléčil z covidu-19 a těžkého zápalu plic, šel podle stránek Hradu navštívit prezidentský pár, aby první dámě předal kytici. Deníku N prozradil, že chtěl oběma poděkovat za podporu.

Ostatně první dámu Birke prováděl loni v létě Náchodem.

Sám Birke však odmítá, že by o možném angažmá na ministerstvu kultury jednal s prezidentem. „Když se vytvářejí spekulace, že jsem o tom s panem prezidentem mluvil, já říkám, že jsem s ním o tom nemluvil. Tečka, tak to je,“ reagoval v rozhovoru pro Deník N.

Nejlepší starosta

Vedení strany o něm hovoří jako o zdatném politickém vyjednávači a stratégovi, především je ale velice loajální k předsedovi Hamáčkovi. Na sjezdu ČSSD navrhl, aby místo stávajících pěti bylo najednou sedm místopředsedů. Tato změna by pomohla právě obhajujícímu předsedovi Hamáčkovi, ale nakonec se pro ni nenašlo dost hlasů.

„O Janu Birkem se už v minulosti uvažovalo, že by mohl být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější