Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcíny vozí v lednici na řízky, s injekcí chodí za pacienty až do postele. Jak vypadá očkování na vesnici

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vedle velkých očkovacích center se pro podávání vakcín proti koronaviru využívá také síť praktických lékařů. Zatím nefunguje distribuce až do jejich ordinací, jak jsou zvyklí, a tak jsou nuceni improvizovat. Ukážeme vám, jak očkuje praktická lékařka v malé obci vzdálené od velkých měst.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Druhý dubnový týden přinesl do Krouny v Pardubickém kraji aprílové počasí. Bezmála letní teploty slunečných dnů vystřídaly občasné dešťové přeháňky či sněhové vánice. V jednu takovou sněžnou středu vyráží místní praktická lékařka z garáže rodinného domu zajišťovat vakcíny proti koronaviru.

Jedno z pěti distribučních míst pro praktické lékaře. Každý si vakcínu do své ordinace vozí na vlastní pěst. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nasedne do své škodovky a zamíří do Chrudimi, vzdálené zhruba půl hodiny jízdy. Podařilo se jí z poslední tisícidávkové dodávky doručené do Pardubického kraje sehnat pro svou ordinaci pět ampulek očkovací látky AstraZeneca. A může tak naočkovat zhruba padesátku místních.

MUDr. Milena Mejzlíková pracuje v Krouně více než třicet let. Obec má necelých tisíc obyvatel, s přilehlými částmi se blíží počtu zhruba 1400 lidí. Velká většina z nich dochází právě k doktorce Mejzlíkové.

Krabička je poloprázdná. Dostat deset ampulek s léčivem by byl moc velký luxus. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Tak toto je ta zázračná krabička,“ ukazuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cesty vakcín

Covid-19

Očkování

Reportáž

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější