Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: ČSSD odmítla želé i změnu. Je Hamáčkova výhra vítězstvím pro sociální demokraty?

Online sjezd ČSSD. Reprofoto: Facebook sociální demokracie
Online sjezd ČSSD. Reprofoto: Facebook sociální demokracie

Staronový předseda ČSSD Jan Hamáček na sjezdu strany uspěl prakticky ve všem. Obhájil svůj post, na své přání dostal Romana Onderku coby pokračujícího statutárního místopředsedu a „sny“ se mu splnily i ohledně řadových členů vedení. Pochybovat ale můžeme o tom, že Hamáčkova výhra je také vítězstvím pro sociální demokracii. Uplynulý týden na politické scéně pro vás shrnuje Hanka Mazancová.

Sociální demokraté odmítli změnu. Buď ji nechtějí, nebo se jí obávají. Tak jako tak v sobě na sjezdu nenašli odvahu zvrátit sílící hrozbu, že naší nejstarší straně se po říjnových volbách zavřou dveře Sněmovny. A tak na svém 42. sjezdu zvolili delegáti staronového šéfa. Jan Hamáček získal už v prvním kole 140 hlasů, tedy pouhých 52 procent.

Jak konkrétně chce docílit toho, že se strana do dolní komory skutečně dostane, ale nevíme. V projevu to kromě opakovaných prohlášení typu „My jsme levice“ nezmínil. Že by ve směřování strany, které podle průzkumů vede dolů, nastal obrat, čekat nemůžeme. A už před časem avizovaná kampaň „Víme, co po covidu“ u strany, která epidemii z vládních křesel řídí, asi také žádná pecka nebude.

Ačkoliv při kandidátském projevu byla na Hamáčkovi po delší době vidět alespoň snaha (ostatně, chtěl získat hlasy delegátů a kvůli online formě sjezdu bylo kuloární politikaření dosti omezené), uvěřitelná byla jeho slova méně. Chyběla zmínka o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Veřejnoprávní média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější