Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme být první, prohlásil Fiala a ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsaly koaliční dohodu. Chtějí Česko ukotvit na Západě

Podpis koaliční smlouvy koalice Spolu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Podpis koaliční smlouvy koalice Spolu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předsedové stran koalice Spolu dnes v Praze podepsali koaliční smlouvu. Jdou do voleb s cílem je vyhrát. Česko se musí podle Spolu zaměřit na boj se státním dluhem, zlepšit vzdělávací systém a ukotvit zemi více na demokratickém Západě. Spolupráci s hnutím ANO odmítá.

Koalice podepsala koaliční dohodu po 167 dnech po podpisu memoranda o spolupráci. Předseda ODS Petr Fiala, koaliční kandidát na premiéra, prohlásil, že Česká republika opět stojí na rozcestí a musí najít odvahu správně se rozhodnout. Varoval zejména před ekonomickou krizí, která v pandemii covidu-19 zasáhla celá odvětví.

Podle Fialy musí příští vláda začít zemi posouvat do 21. století, a to skrze zmenšování byrokracie, podporu vědy a výzkumu či hledání nových příležitostí.

„Česká republika je bohužel znovu v zápase o to, zda hodnotově, kulturně a politicky patříme na Západ, nebo se posuneme na Východ. To, co se děje, lze bez nadsázky nazvat hybridní válkou. A já se obávám, že už jsme v první linii,“ prohlásil Fiala.

Podle Fialy se koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL bude soustředit na zastavení „šíleného státního dluhu“. A to tak, že rozpočtovou odpovědnost bude chtít zakotvit v ústavě, zavést bude chtít také daňovou brzdu a plánuje navýšit daňové slevy na děti. Kromě toho Fiala slíbil, že koalice dotáhne „skutečnou důchodovou reformu“.

„Spravit veřejné finance bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější