Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Hamáček prý po svém znovuzvolení nebude spát. Což implikuje, že doteď spal

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Událostmi nabitým pátkem vás v Notesu provází Adam Hecl.

V redakci jsme dnes od rána až do podvečera sledovali sjezd sociálních demokratů. Ti z nějakého důvodu usoudili, že bude dobrý nápad znovuzvolit stávajícího lídra Jana Hamáčka. Po zvolení se dušoval, že bude makat na sto procent, a po vzoru členů hnutí ANO vzkázal, že ani nebude spát. Jenže doteď se v čele strany prospal k tomu, že v průzkumech bilancuje mezi čtyřmi až pěti procenty. Pokud tento Notes čte někdo z vlády, prosím, spěte. Není třeba kolem sebe budovat image přepracovanosti. Odpočatí navíc možná včas poznáte, kdy je čas to zabalit.

Čtyři procenta předpovídá ČSSD i nejnovější průzkum agentury IPSOS. Podle něj by vyhráli Piráti s hnutím STAN, druhé by bylo ANO a třetí koalice Spolu.

Volební model a potenciál v březnu 2021 podle agentury Ipsos.

Co se dělo na sjezdu minutu po minutě sledovali kolegové a kolegyně Bára Janáková, Hanka Mazancová, Kirill Ščeblykin a Jan Tvrdoň. A že to byl sjezd místy velmi pikantní.

Deníku N se podařilo (alespoň částečně) prolomit hradbu mlčení podivného ruského Fondu přímých investic. Alexej Urazovov, pán odpovědný za komunikaci (!) fondu, totiž nekomunikoval ani po mnoha telefonátech a e-mailech. Že o fondu slyšíte poprvé? Nejste sami. Uskupení ale zastává v dnešní době důležitou roli: skrz něj evropské státy domlouvají dodávky vakcíny Sputnik V. Jednal například i se slovenským expremiérem Matovičem, který nechal vakcínu na Slovensko dovézt. Vše je teď ale jinak: vakcína dovezená na Slovensko je například jiná vakcína, než jakou dalo Rusko ke schválení Evropské unii (což neopomněl velmi kreativně glosovat hradní mluvčí Ovčáček). Výše zmíněný fond navíc Slovensko požádal, aby doručené vakcíny vrátilo, protože nedodrželo podmínky smlouvy.

Jestli je tedy Sputnik bezpečný, rozhodne za Slováky Maďarsko. Způsob informování ruské strany o vakcíně je však i tam přinejmenším enigmatický. Petra Procházková, která komunikaci s tímto obskurním fondem měla na starost, o svém bádání mluvila i v dnešním podcastu Studio N.

Vakcína Sputnik stála slovenského premiéra Matoviče místo, protože ji objednal. Českého ministra Blatného stála místo proto, že vakcínu objednat odmítl. Kola se ale dávají do pohybu s novopečeným ministrem Petrem Arenbergerem, který už o Sputniku jednal s prezidentem.

Další zpráva, kterou bych chtěl vyzdvihnout, pochází také ze Slovenska. Nově objevená evidenční karta, kterou dostal do rukou krajský soud v Bratislavě, může zamávat i nadcházejícími volbami v České republice. O objevu informovaly Seznam Zprávy. Materiál identifikuje Babiše jako agenta Bureše černé na bílém. Ten se podle materiálu navíc připojil k tajné policii zcela dobrovolně. A jak podotýká výzkumník Jergoš Sivoš, je prakticky nemožné, aby si spolupráci StB jen vymyslela. Rozhovor přinesl kolega Jan Wirnitzer.

S velmi důležitým textem přispěla do dnešní nabídky Deníku N Dominika Píhová. Zaměřila se na malá dramata a malé krize každého z nás, na které často přes tu velkou krizi (vy víte, o které mluvím) nemáme čas. Dlouhodobé odloučení od venkovního světa, nemožnost „prostě vypadnout“ je těžkou zkouškou pro každý vztah a domácnost, o těch s dětmi ani nemluvě.

covid-19 a opatření s ním spojená představují nelehké období pro mnohé páry, ať už jsou spolu dekády, nebo sotva začaly randit. Ilustrace: Adobe Stock, Deník N

A smutná zpráva na konec: dnes ráno ve Windsorském paláci naposledy vydechl britský princ Philip. Bylo mu 99 let. Přinášíme jeho nekrolog.

Příjemné počtení i víkend vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější