Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„My jsme levice.“ Hamáček vsadil na tradiční témata, stranu sám po sobě přebírá v žalostném stavu

Znovuzvolený předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: ČSSD
Znovuzvolený předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: ČSSD

Předsedou sociálních demokratů zůstává Jan Hamáček. Ministr vnitra a dosavadní šéf strany uspěl na sjezdu již v prvním kole. ČSSD tak půl roku před volbami vsadila na svou nejznámější tvář, která slibuje programové vymezení doleva. Půl roku před volbami potřebuje strana začít rychle posilovat.

Dění na sjezdu sociální demokracie by šlo popsat jako bouřlivé. Vnitrostranická debata poměrně ostře a často i emotivně hodnotila zejména angažmá v kabinetu Andreje Babiše a také postupné oslabování sociálních demokratů pod Hamáčkovým vedením.

Jedno křídlo strany se postavilo za Hamáčka, který podle nich i přes všechny chyby dělá s dalšími ministry dobrou práci – nebylo by taktické nyní přepřahat. Nemalá část delegátů ale vládnutí s ANO zpochybňovala a chtěla by se proti Babišovu hnutí výrazně vymezit.

Hamáček se předsedou stal už v prvním kole, získal ale pouze 52 procent hlasů delegátů (140 hlasů). Má tak poměrně slabý stranický mandát. Strana jeho volbou vsadila „na jistotu“. Současný předseda strany je nejviditelnější tváří strany, v některých měřeních měl také solidní čísla osobní popularity.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček získal ve volbách 95 hlasů, a na Hamáčka tak výrazně ztratil. Jeho podpora však rozhodně není zanedbatelná a ukazuje, že v části sociální demokracie je poptávka po změně. Respektive že je půl roku před volbami strana rozdělená.

Spekuluje se přitom, že Petříček je jako ministr zahraničí ohrožen. Na jeho výměnu tlačí prezident, o dalším Petříčkově pokračování ve vládě se mělo rozhodnout právě po sjezdu strany. Server Lidovky.cz již přinesl informaci, že Hamáčkův protikandidát by měl být v příštím týdnu vyměněn.

Petříček, i když to ve svém projevu popíral, je ve straně vnímán jako zástupce spíše liberálního proudu městských voličů. A také jako zastánce spolupráce se Stranou zelených. Ostatně Hamáček ve své nominační řeči řekl, že si nepřeje, aby jeho konkurent udělal z ČSSD „oranžovou TOP 09“.

Spory mezi různými názorovými proudy – tradiční česká sociální demokracie, nebo vize moderní strany západoevropského střihu? – mezi sociálními demokraty doutnají dlouhodobě. Jejich eskalace vždy ČSSD navenek oslabovala.

Jisté rozpolcení strany bylo možné vidět i na volbě statutárního místopředsedy. Tuto funkci uhájil Roman Onderka, když ve druhém kole volby po Hamáčkově explicitní podpoře získal těsnou většinu. Onderka přitom není na jihomoravské kandidátce strany. Tu vede Břetislav Štefan, jeho konkurent z klání o post zástupce předsedy.

Zlepšit kondici

Právě vnitrostranické problémy budou jednou z věcí k řešení, které před Hamáčkem jsou. Další obrovskou výzvou, která před ČSSD stojí, je její kondice. Ta je totiž v první čtvrtině letošního roku žalostná.

Od začátku roku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější