Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ředitelé hledají cesty, jak se vyhnout urputným rodičům i testům ve škole. Ministerstvo: Čestné prohlášení nestačí

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Školy se připravují na start povinného testování žáků a na problémy s ním spojené, jako třeba odmítavé reakce některých rodičů. Deník N mluvil s řediteli, kteří se rozhodli svou školu po dohodě s rodiči neotevřít a pokračovat v distanční výuce. Jiné školy chtějí umožnit testování doma. Druhá varianta ale podle ministerstva školství není možná.

Na základní škole Jiříkov v okrese Děčín se v pondělí budou děti testovat jako všude jinde. Přijdou do školy a otestují se tam, dokonce pod dozorem zdravotníků, jejichž přítomnost ředitelka Miroslava Kubešová zajistila. Jenže už od čtvrtka by praxe měla být jiná.

Ti rodiče, kteří si testy opatří sami, budou moci své děti otestovat doma. Do školy pak přinesou nejen čestné prohlášení, že skutečně v ten den děti otestovali, ale i samotný test.

„Rodič musí přinést výsledek testu, nebude stačit jen čestné prohlášení. A ten test se potom zlikviduje podle všech pravidel,“ popsala Kubešová.

Původní plán byl ale jiný. Škola chtěla testy rozdávat všem rodičům, aby své děti mohli doma testovat všichni, nejen ti, kdo si testy (podle seznamu ministerstva školství) opatří sami.

„Zatím je to ještě v jednání, protože bychom těm rodičům nemohli testy dodat kompletní, jinak bychom tu myšlenku už uskutečnili. Krabice s testy jsme totiž dostali až včera odpoledne, dnes ráno jsme je s paní školnicí rozbalily a zjistily jsme, že je to udělané fikaně.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější