Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nechvalně proslulé čínské ropné pole zachvátil požár. Můžeme věřit, že je nebezpečí pod kontrolou?

Čínská příbřežní ropná společnost CNOOC patří ke třem vládcům čínské energetiky. Po ropné katastrofě v roce 2011 musela zaplatit obří odškodné. Foto: Bobby Yip, Reuters
Čínská příbřežní ropná společnost CNOOC patří ke třem vládcům čínské energetiky. Po ropné katastrofě v roce 2011 musela zaplatit obří odškodné. Foto: Bobby Yip, Reuters

Včerejší zprávy čínských médií, že se oheň na ropném poli nedaří už čtyři dny uhasit, dnes popřela státní korporace CNOOC. Tvrdí, že požár je pod kontrolou od úterý a škody jsou minimální. Řeč je však o stejném poli, které vylitou ropou a olejem před deseti lety znečistilo bezmála 6000 km² Pochajského zálivu. A oficiální prohlášení mají ožehavou minulost.

Protichůdné zprávy se však shodují minimálně v tom, že se po neštěstí pohřešují tři lidé, po nichž se už několik dní marně pátrá.

A také v čase, kdy požár vzplanul: bylo to v pondělí 5. dubna na ropném poli Pcheng-laj 19–3 v Pochajském zálivu, vrt V29. Podrobné okolnosti nehody dosud nejsou jasné, ale podle dnešního prohlášení státní ropné korporace CNOOC začalo hořet po úniku výbušného zemního plynu, jehož zásobník na mořském dně vrt narušil.

Oheň se podařilo uhasit den poté, tedy v úterý 6. dubna, ujistila CNOOC, a díky nouzovým opatřením se také zřejmě podařilo zabránit úniku ropy do moře. Korporace prý v oblasti provedla pečlivou kontrolu a rozmístila bariéry, které by případnou ropnou skvrnu zachytily.

Mapa Pochajského zálivu a přibližná lokace ropného pole Pcheng-laj 19–3. Zdroj: Kmusser, Wikimedia CC BY-SA 2.5

Zachránit se povedlo i naprostou většinu lidí, kteří na vrtu v době výbuchu pracovali: ze 102členné posádky jich bylo evakuováno 99. Zbylí tři se dosud pohřešují, a přestože naděje na jejich přežití slábne každým dnem, nepřestávají po nich pátrat záchranářské lodě.

Proč tak pozdě?

Za zmínku však stojí, že CNOOC vydala oficiální prohlášení k nehodě teprve dnes, tedy s čtyřdenním zpožděním. A že tak učinila až po včerejšku, kdy zprávu o incidentu zveřejnil čínský portál Caixin, a to na základě informací od svých zdrojů blízkých CNOOC.

Už zde narážíme na nesrovnalost a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější