Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko se hodlá rozpínat na sever, Putin chce mít „svou Arktidu“ pod kontrolou

Rusko chce Arktidu učinit jedním z pilířů svého hospodářství. Před tím z ní ale buduje vojenskou pevnost. Foto: Ministerstvo obrany RF
Rusko chce Arktidu učinit jedním z pilířů svého hospodářství. Před tím z ní ale buduje vojenskou pevnost. Foto: Ministerstvo obrany RF

Nové satelitní snímky Arktidy, které zveřejnila televize CNN, dokazují, že si Rusko na nejsevernější části svého území buduje obří vojenské základny. Připravuje se na velké tání i spory o severní cestu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V těchto dnech padlo zásadní rozhodnutí na nejvyšší úrovni: Rusko v Arktidě rozmístí raketové komplexy Bal. Doslova jako kdysi budou strážní věže kontrolovat Severní mořskou cestu po celé její „ruské“ délce.

Moskva se připravuje na další oteplování a nehodlá se s nikým dělit o svá severní teritoria. Naopak. Začala je přetvářet v přísně střežená strategické území. A jak slíbil prezident Vladimir Putin, i rozšiřovat.

Brzy bude mít ruská armáda „na mušce“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější