Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sněmovna schválila nová pravidla voleb. Silnější strany budou i nadále zvýhodněny

Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK
Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK

Poslanci schválili nová pravidla voleb. Hlasy se budou přepočítávat ve dvou krocích, silnější strany budou i nadále zvýhodněny, menší subjekty ale dostanou více křesel než doposud. Návrh musí ještě podpořit Senát.

Poslanecká sněmovna na svém mimořádném jednání schválila novou podobu volebního zákona. Pro nová pravidla hlasovalo 96 poslanců ze všech politických stran. K tomuto kroku dotlačil zákonodárce svým rozhodnutím Ústavní soud, který označil část dosavadních volebních pravidel za protiústavní. Politiky vyzval, aby byl volební systém více proporční a neznevýhodňoval silné strany oproti těm malým.

Nové znění pravidel jde tomuto požadavku vstříc. Poslanci se velkou většinou shodli na tom, že ze stávajícího systému ponechají rozdělování mandátů na úrovni 14 obvodů, které kopírují kraje. Přepočet hlasů na poslanecká křesla ale bude probíhat jinak, než tomu bylo doposud.

Nový systém bude i nadále částečně zvýhodňovat ve volbách úspěšnější strany. Dosavadní systém voleb generoval v extrémním případě značné rozdíly v tom, kolik jednotlivé strany potřebovaly hlasů na poslanecký mandát. Nejvíce se to projevilo ve volbách v roce 2017, podobně se ale volební systém choval i v předchozích kláních.

Sněmovnou schválená úprava tuto „nespravedlnost“ zmenšuje. Řečí čísel získalo hnutí ANO před čtyřmi lety zhruba 29,5 procenta hlasů, díky volebnímu systému mu připadlo 39 procent poslaneckých křesel. Podle nového návrhu by jich získalo 34,5 procenta. Naopak menší strany jako TOP 09 nebo Starostové a nezávislí by s novým systémem voleb před čtyřmi roky nebyly tak bity.

Podle podporovatelů nové úpravy je mírnější zvýhodnění silnějších stran nutné v zájmu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější