Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

AstraZeneca: požadavek absolutního bezpečí přijde draho

Před covidem ani před vakcínou si nejsme rovni. Každému hrozí něco jiného a v jiné míře. Foto: Adobe Stock
Před covidem ani před vakcínou si nejsme rovni. Každému hrozí něco jiného a v jiné míře. Foto: Adobe Stock

Riziko vážných vedlejších důsledků po očkování vakcínou AstraZeneca lze i podle nových poznatků pokládat za velmi malé. Vzrostla ale pravděpodobnost, že nejde o náhodu, že příčinou je opravdu vakcína. To je špatná zpráva, protože dál prohloubí nedůvěru vůči vakcíně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zpráv o vážných zdravotních komplikacích po očkování vakcínou AstraZeneca (jejíž nový oficiální název je Vaxzevria, ale bude asi chvíli trvat, než se vžije) přibývá. Podle francouzského zdravotního úřadu ANSM (obdoba našeho SÚKL) se ve Francii od začátku očkování touto vakcínou objevilo dvanáct případů trombóz, z toho čtyři smrtelné. Ve Francii bylo až dosud aspoň jednou dávkou vakcíny AstraZeneca očkováno 2,59 milionu osob. Vážné komplikace se tedy vyskytly u jednoho očkovaného z 216 000.

Britská MHRA, která donedávna výskyt vážných vedlejších účinků odsouvala jako okrajovou záležitost, potvrdila celkem 30 případů, z toho sedm smrtelných. V britském případě jde při 18 milionech očkovaných o jeden případ z 600 000. I když se dá předpokládat, že několik případů uniklo statistice, jde v obou zemích pořád o velmi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější