Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Telefony soudců si nesmažu, nemají to být skleníkoví lidé, řekl Mynář poslancům. Ti řešili tlaky na justici

Kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Představte si, že jste ve sporu před soudem, proti vám stojí prezident a vy zjistíte, že jeho pracovníci a lidé z jeho okolí se se soudcem scházejí a snaží se mu shrnout stanovisko hlavy státu,“ říkal někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa poslancům na jednání podvýboru pro justici, který řešil údajné tlaky Hradu na justici. Většina přítomných Baxova slova nepovažovala za tak závažná.

Ve velké místnosti je už po deseti minutách vydýchaný vzduch, kromě členů podvýboru pro justici je přítomných i několik poslanců z různých stran. Po pravé ruce předsedy podvýboru Pavla Blažka (ODS) sedí tři hosté. Kromě již zmíněného Baxy je to také ústavní soudce Vojtěch Šimíček a hradní kancléř Vratislav Mynář. Právě na něm je patrné, že mu některé výroky nejsou příjemné. Občas viditelně zrudne.

Poměrně klidní jsou soudci. Popisují, jak je prezident Miloš Zeman či jeho pracovníci kontaktovali, jak schůzky probíhaly. Oba se shodují, že jim nikdo nevyhrožoval násilím ani je nezastrašoval. Šlo pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tlaky Hradu na justici

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější