Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: O hrozbách pro Babiše. Těch opravdových i iluzorních

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Půl roku před volbami se do čela preferencí u již druhé agentury vyhoupli Piráti se Starosty. Na apríla pak komunisté rozhodli, že už vládu nejspíš nechtějí tolerovat. Co znamenají tyto události pro premiéra Babiše? Tím nejdůležitějším z politického dění tohoto týdne vás tentokrát provede Jan Tvrdoň.

Střídání na čele podle druhé agentury

Po Kantaru, který střídání na čele avizoval již ve svých lednových a únorových šetřeních, by nyní v březnu opoziční koalice Pirátů se Starosty zvítězila i ve volebním modelu agentury Median.

Podle dat této agentury v posledním měsíci posílila a dostala se na své dosavadní maximum. Naopak hnutí ANO by o část podporovatelů přišlo.

Nejde o tak výrazné posuny, jaké nedávno naznačil model agentury Kantar, nicméně Median sleduje obdobný trend. Tedy pokles ANO na dosavadní minimum a propad na druhé místo.

Pro opoziční koalici je povzbudivé, že její posilování zachytila i další ze sociologických agentur. Podle Medianu se jí navíc daří rozšiřovat počet svých pevných příznivců. V lednu si volbou Pirátů a Starostů bylo jisto 13 procent voličů, v březnu je to již

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější