Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká vyjednávací hra o vakcíny dopadla špatně: místo 143 tisíc dostaneme jen polovinu

Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK
Pečlivě ošetřovaná image Andreje Babiše coby schopného manažera a vyjednavače dostala povážlivý šrám. Foto: ČTK

Česko mohlo mít o 143 tisíc vakcín od Pfizeru/BioNTechu víc, nakonec se ale musí spokojit jen se svým podílem podle počtu obyvatel, tedy se 72 tisíci. Konečný výsledek vyjednávání o rozdělení tří milionů vakcín je pro Česko špatný – na konci června se podle prognóz zařadí na úplný chvost v podílu naočkovaných obyvatel v celé EU.

Česko, jak informoval Deník N, včera spolu s Rakouskem a Slovinskem odmítlo původní návrh portugalského předsednictví, a to i přesto, že mohlo dostat místo 72 tisíc vakcín necelých 143 tisíc. A pustilo se tak do těžké vyjednávací hry.

Nejsilnějšími spojenci v tomto boji byli právě Rakušané a Slovinci, kteří podle návrhu neměli dostat navíc nic, protože nepatří mezi země, které si objednaly málo vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Ostatně Česko také ne, to si objednalo 100,03 % svého podílu této očkovací látky.

Zdroj Deníku N z okolí Evropské komise ovšem popisuje, že tyto země – a především Rakousko v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem – svým postojem proti sobě ostatní členské státy značně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější